Cikkek

Lehet hatékonyabb a nyomtatás

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-28 17:10:08

Éves szinten legalább 6 milliárd forintot lehetne megtakarítani a házon belüli nyomtatás hatékonyabbá tételével - derül ki egy friss kutatásból.

A brit cebr (Centre for Economics and Business Research) gazdasági kutatóintézet az európai, közel-keleti és afrikai régió 23 országában végzett kutatást a nyomtatás költségeiről, illetve az ésszerűsítéshez kapcsolódó lehetséges megtakarításokról. AZ OKI Systems felkérésére készült felmérés szerint a közigazgatás és az oktatás terén lehetne a legtöbb költségmegtakarítást elérni hatékonyabb nyomtatással.

Ami a magyaroroszági adatokat illeti, ezek a következők:
• évente 425 milliárd forintot költenek üzleti célú nyomtatásra, ennek megoszlása kb. egyharmad a kihelyezett nyomtatásra (nyomdákhoz) és kétharmad házon belüli nyomtatásra
• a házon belüli nyomtatás fejlesztésével 6,5-20 milliárd forintnyi megtakarítást lehetne elérni éves szinten
• ha a kihelyezett nyomtatás házon belülre kerülne, ez további 10,5 milliárd forintnyi megtakarítást hozna
• a hazai termelékenység 33 milliárd forinttal növekedne hatékonyabb nyomtatással, ez a GDP 0,05 százalékát jelenti.
• hatékonyabb nyomtatással Magyarországon a legnagyobb mértékű megtakarítás (4 milliárd forint) a közigazgatásban realizálható, míg az oktatási szektor 2,8 milliárd forintot tudna így megtakarítani.

A felmérés kimutatta, hogy a vizsgált országokban - többek között az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, valamint több közép-európai országban és a Közel-Keleten - a szervezetek közel 260 milliárd dollárt költenek évente nyomtatásra. A költségcsökkentésen felül a nyomtatás kezelésben végrehajtott változtatásoknak a környezetre gyakorolt hatása is jelentős lenne, különösen a felesleges szállítás és hulladék termelés kiküszöbölése. Csupán Magyarországon közel évi 13 ezer tonnával kevesebb széndioxid kibocsátást eredményezhetne, ami 3500 személyautó éves környezetterhelésével egyenértékű.

A kutatás szerint két speciális területen hajtható végre a költségmegtakarítás:
• A legújabb nyomtatási és másolási technológiák alkalmazásával; az eddig külső cégek által végzett nyomtatási feladatok hatékonyan megoldhatóak házon belül is. Az ilyen módon házon belül tartott nyomtatási feladatok körében megtalálhatóak az előre nyomtatott levélpapírok, névjegykártyák, professzionális bemutató anyagok, speciális címkézések (pl.: értékesítési, gyártási, egészségügyi) és egyéb marketing és reklám anyagok, mint a hírlevelek és céges magazinok előállítása is.
• A megfelelő nyomtatási technikák alkalmazásával további megtakarítások érhetőek el a ráfordított idő és a nyomtatási eszköz, illetve a papírmennyiség-felhasználás optimalizálásával. A nyomtatók pontos beállításával a papírhulladék mennyisége és az időveszteség is csökkenthető.
Az EMEA régió egészében a legnagyobb éves megtakarítások az üzleti szektoron belül a közigazgatásban (hivatali ügyintézés) realizálhatók (2,8 milliárd dollár), ezt követi az oktatás (2,5 milliárd dollár) valamint az építészeti és műszaki/mérnöki szektor tevékenysége (2,3 milliárd dollár).

A felmérés további megállapításai:

• Jelentős különbségek mutatkoznak az országok között a kihelyezett és a házon belüli nyomtatási költség megoszlások arányában. Oroszországban például a kihelyezett nyomtatási feladatok csupán a teljes nyomtatási költség 14 százalékát teszik ki, míg Svájcban ez a mennyiség a költségek közel felét (45 százalékát) jelenti. Magyarországon a kihelyezett nyomtatási lehetőség használata relatíve magas, mintegy 38 százalékát adja a teljes nyomtatási költségeknek...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek