Cikkek

Le az energiapocsékoló tápegységekkel!

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-09 12:10:05

Az EU új szabályozása az elektromos áram pocsékolásának megállítását tűzi ki célul, és 2010-es hatállyal komoly megszorításokat léptet életbe, hogy aztán 2011-ben még szigorúbb feltételeket diktáljon.

Mostanában került előtérbe a "fantom energia" kérdése, más szóval a készenléti vagy kikapcsolt állapotban lévő elektronikus eszközök fogyasztása. Igen, kikapcsolt állapotban, mert ezeknek az eszközöknek a zöme olyan külső tápegységeket használ, amelyek a nagyfeszültségű váltóáramot úgy alakítják alacsony feszültségű egyenárammá, hogy a bennük lévő transzformátorok, egyenirányítók, feszültségszabályozók mindaddig áramot fogyasztanak, amíg a tápegység vezetéke a fali csatlakozóba van dugva.

Diéta
Az Európai Unió új szabályozása azt határozza meg, hogy a tápegységek mennyi energiát pocsékolhatnak el; a korlátozás 2010 áprilisában lép életbe, majd 2011-ben még szigorúbbá válik. A lépésre azért van szükség, mert a jelenleg használatban lévő eszközök olyan mértékben pocsékolják az energiát, hogyha semmit sem tesznek, 2020-ra akkor is annyi energia megy veszendőbe, mint amennyi a 3,5 milliós népességű Litvánia éves fogyasztása. Az új szabályozás két új szabványt vezet be: egyfelől meghatározza, hogy mennyit fogyaszthat a tápegység, ha áram alatt van, de a készülék ki van kapcsolva, vagy hozzá sincs csatlakoztatva a táphoz. Másfelől limitálja, hogy mennyi elektromos áram mehet veszendőbe, amikor az eszköz bekapcsolt állapotban van.

Valami Amerika!
A terhelés nélkül a konnektorhoz csatlakoztatott tápegységek az új szabályozás szerint maximum 0,5 wattot, 2011-től pedig 0,3 wattot fogyaszthatnak, ha a hasznos teljesítményük 51 watt alatt van. Jellemzően ilyenek a mobiltelefonok, hordozható médiajátszók töltői. Míg a terheletlen állapotú fogyasztásra vonatkozó szabályok minden külső tápegységre vonatkoznak, addig egyes hozzájuk csatlakoztatott, kisebb fogyasztású eszközök felmentést kaptak a készenléti állapotot érintő szabályozás alól.

A bekapcsolt állapottal kapcsolatos szabályok azon alapulnak, hogy mennyit fogyaszt az eszköz. A 51 vagy több wattos külső tápegységeknek legalább 86 százalékos hatékonysággal kell dolgozniuk, azaz a fali csatlakozóból felszippantott energia legalább 86 százalékát el kell juttatniuk a hozzájuk csatlakoztatott eszközhöz...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek