Cikkek

Lassan, de biztosan hódít az OS X

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-10-04 13:42:53

A Net Applications felmérése szerint a Mac OS X története során először érte el a 8 százalékos piaci részesedést. A Vista mindeközben elkezdte megenni az XP-t.

Az október legelején közzétett elemzés 40 ezer számítogép-használó összesített adata alapján 8,2 százalékos piaci részesedést mutatott ki az Apple operációs rendszerének. Ez 0,4 százalékos havi növekedésnek felel meg az augusztusi adatokhoz viszonyítva, ilyen dinamikus térnyerésre legutóbb májusban volt példa. A kutatócég további erősödésre számít, hiszen a szeptember tradicionálisan jó időszak az Apple számra. Tavaly például majdnem félszázaléknyi növekedést könyvelhettek el a piaci részesedés tekintetében.

Az őszi fellendülés mögött az Apple iskolaév-indító akciói állnak, amelyek elsősorban az egyetemi hallgatókat célozzák. Idén szeptember 15-én fejeződött be a kampány, amelynek keretében majdnem 300 dollárnyi árengedményt adtak azoknak, akik iPod Touch, vagy iPod nano vásárlásakor maces asztali gépet, illetve notebookot is raktak a bevásárlókosárba.

Az elmúlt két év alatt a Mac OS X piaci részesedése háromszázaléknyit nőt, ami bő 50 százalékos emelkedésnek felel meg. Ezzel szemben a sokkal erősebb pozícióban lévő Windows apránként visszaszorul. A legfrissebb adatok szerint a Microsoft operációs rendszerei durván a számítógépek kilenctizedén vannak jelen. A trend pontosan ellentétes a Mac OS X-ével, hiszen ez az eredmény 0,4 százalékos térvesztést jelent mindössze egyetlen hónap alatt. Az év elejéhez képest a Windowsnak másfél százalékkal kisebb a része a piaci tortából.

Ha lebontjuk mindezt a különböző termékek teljesítményére, azt látjuk, hogy a Vista kezdi elhódítani a felhasználókat idősebb, és egyelőre még mindig népszerű testvérétől, az XP-től...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek