Cikkek

Kutass prímeket 150 ezer dollárért!

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-18 13:10:03

Két héten belül kétszer is megdőlt a 2006-ban felállított prímszámrekord. Az új csúcstartó 12 978 189 jegyből áll, és 100 ezer dollárt ér.

A kisebbik óriásprím 11 185 272 jegyből áll, és szeptember 6-án találta meg Hans Michael Elvenich. A kölni hobbimatematikus elektromérnök megkaphatta volna az Electronic Frontier Foundation (EFF) 100 ezer dolláros (kb. 17 millió forint) díját, mert tízmilliónál több jegyű prímszámot számolt ki, ám közben kiderült, hogy Edson Smith, a Los Angeles-i Egyetem matematikusa már két héttel korábban rálelt egy tízmilliónál több jegyű prímre. A felfedezések érdekessége, hogy mindkettő a Nagy Internetes Mersenne-Prímszám Kutatás (GIMPS) elnevezésű nemzetközi projekt keretében született. A most kiszámolt törzsszámok a 45. és a 46. Mersenne-prímszámok, amelyek a 2 az n-edik hatványon) mínusz 1 alapján jönnek ki).

Az 1996-ban indult GIMPS projekthez világszerte több mint 100 ezer önkéntes csatlakozott, akik egy olyan, ingyenesen letölthető kliens szoftvert telepítettek a számítógépükre, amely a gép szabad számítási kapacitását használta fel újabb Mersenne-prímek kiszámolására. Az így létrejött, az elosztott számítások módszerével dolgozó hálózat, a PrimeNet olyan számítási teljesítményre képes, mint egy szuperszámítógép, másodpercenként 29 billió művelet végrehajtására képes. (Néhány éve hasonló módzserrel dolgozott a hazánkban is népszerű SETI projekt.) A két újjal együtt a GIMPS mostanáig 12 Mersenne-prímmel gazdagította az emberiséget...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek