Cikkek

Változás az elektronikai hulladék kezelésében

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-03 12:10:05

Amerikai cégek bevett szokása, hogy adományként használt, többségében használhatatlanná vált számítógépeket küldenek harmadik világbeli országoknak.

Ez a gyakorlat természetesen azt is eredményezi, hogy az ártalmatlanítás nem az amerikai gyártókat terheli. A metódus nem csak az amerikai, hanem sok angol cégre is jellemző: az utóbbiak Ukrajnába, Romániába, Ázsiába és Afrikába küldenek elektronikai hulladékot. A szállítmányok nagy része a helyi illetékesek tájékoztatása szerint valójában működésképtelenné vált, használhatatlan gépekből áll, így azok megérkezésük után rögtön a szeméttelepekre kerülnek. Mivel az elmaradottabb országokban még kiforratlan a visszagyűjtés és újrahasznosítás háttéripara, a fémtartalmú berendezések komoly szennyezést okoznak a talajban vagy az élővizekben. Sok zöld szervezet küzd azért, hogy teljesüljön a környezeti igazságosság elve, és ne a gazdaságilag elmaradott országokat terhelje a fejlett társadalmak környezetszennyezése - azok valószínűleg nincsenek tisztában a környezeti kockázatokkal és az egészségkárosító következményekkel.

Környezetvédelem, felelősségvállalás
A múlt héten némi változás történt az Egyesült Államokban. Napvilágot látott egy megszorító jegyzék az elektronikai hulladékok tengerentúli szállítmányozásásról, újraírták az elektronikai hulladékok külföldre szállíthatóságáról szóló szabályokat. Minderre egy akció keretében is felhívták a figyelmet, amikor az amerikai kongresszus személyzete által termelt elektronikai hulladékokat gyűjtöttek egy teherautóra.

Az utóbbi években fokozódott a jogalkotók nyugtalansága, mert az Egyesült Államok elektronikai szemete egyre nagyobb mennyiségben utazott Kínába, Indiába és más olyan országba, ahol azokat úgy semmisítik meg, hogy előbb kalapáccsal szétzúzzák, majd a fölhalmozott műanyaghulladékot gödrökben égetik el. Több környezetvédő szervezet is kifogásokkal élt ezzel kapcsolatban, mivel szerintük a törvények túl engedékenyek, és rengetek kiskapus lehetőséget állítanank a tudatos környezetszennyezésnek.


Az újrahasznosítás előnyei
A Redemtech nevű, újrahasznosítással foglalkozó cég programot is készített az amerikai elektronikai hulladék feldolgozására. A legtöbb berendezést, amennyiben működésképesek, mostantól visszaforgatják...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek