Cikkek

A költséghatékonyság tudománya

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-10 14:10:04

A vállalatnak az IBM Lotus szoftverekkel és szolgáltatásokkal támogatott csoportmunka és valós idejű online kommunikáció komoly költségmegtakarítást hozhat. (x)

Lotusphere Comes to You címmel az IBM Magyarország szakmai napot tartott, amelyen - a január végén Floridában megrendezett Lotusphere 2009 konferenciát követően - csoportmunka-támogató környezetének idei újdonságait a hazai felhasználók előtt is bemutatta. A rendezvényen Byron Lawson, az IBM Lotus üzletágának közép-kelet-európai, közel-keleti és afrikai kereskedelmi igazgatója a Lotus Sametime 8.5-ös verziójának újdonságairól tartott előadást.

- A Lotus Sametime egy kiforrott, a piacon több mint tíz éve jelen levő platform, amely az on-line kapcsolattartáshoz és együttműködéshez a funkciók átfogó palettáját kínálja - mondta Byron Lawson. - Legújabb, 8.5-ös verziójában a felhasználói élményt tökéletesítettük. Ennek nagyszerű példája az on-line megbeszélések lebonyolítására szolgáló e-meeting funkció. A bejelentkezés módját leegyszerűsítettük, ehhez többé nem szükséges szoftvert letölteni a PC-re, és egyeztetni, hogy minden résztvevő ugyanazt a verziót telepítse. A felhasználó rendkívül egyszerűen kezdeményezhet találkozót, amelynek résztvevőit az azonnali üzenetküldő alkalmazás címlistájából választhatja ki, a neveket húzd-és-ejtsd módon átmozgatva az elektronikus tárgyalóba.

A Lotus Sametime 8.5 kliens felülete a web 2.0-s alkalmazásokét idézi, és eszközfüggetlen használatot tesz lehetővé. A Lotusphere konferencián jelentettük be például iPhone-on elérhető változatát. A fejlesztések másik csoportja a teljesítményt javította, így az e-meetingek kezdeményezése mellett azok lebonyolítása is sokkal könnyebbé vált, az oldalak azonnal betöltődnek, a valós idejűség élményét adják.

A Lotus Sametime 8.5 e-meeting funkciójával támogatott megbeszélések résztvevői ugyanazokat a dokumentumokat, táblázatokat és prezentációkat nézhetik, ehhez nem kell földrajzi értelemben ugyanazon a helyen tartózkodniuk, vagy ezeket e-mailben körbeküldeniük. A döntéshozóknak ezért mindenképp érdemes mérlegelniük az előnyöket, amelyeket egy ilyen online, egységes kommunikációs platform kínál a hatékonyság növelése, a költségek csökkentése terén. Segítségével a vállalat az utazásokon, a kommunikációs költségeken, és a szerver-, illetve tárolókapacitáson is jelentős költséget takaríthat meg.

Szoftver szolgáltatásként
A költségcsökkentés további eszköze lehet a SaaS modell, a szoftver szolgáltatásként történő használata. A Lotusphere konferencián bejelentett LotusLive szolgáltatások ugyanis rendkívül egyszerű, költséghatékony használatot biztosítanak, mivel a levelezéstől kezdve a webkonferenciáig valamennyi csoportmunka-támogató Lotus alkalmazást a felhőben (cloud) is elérhetővé tesznek. A vállalatok így házon belüli IT-infrastruktúra kialakítása és üzemeltetése nélkül, az interneten szolgáltatás formájában is igénybe vehetik az együttműködést segítő Lotus környezetet.

- A Lotus szoftvereket eredetileg házon belüli üzemeltetésre fejlesztettük ki, ezért ha a vállalat kellő IT erőforrásokkal rendelkezik, érdemes ezt a felhasználási modellt választania - mondta Byron Lawson. - A környezet így kimagasló robusztusságot ad a lehető legszélesebb funkcionalitással, és az adatok, információk is a tűzfalon belül maradnak. Az a vállalat azonban, amely nem rendelkezik ilyen szintű belső erőforrásokkal, vagy a felhasználás terén jelentkező igényei nem indokolják az infrastruktúra kialakítását és üzemeltetését, a LotusLive-nak köszönhetően szolgáltatásként használhatja a kívánt funkciókat.

A kereskedelmi igazgató elmondta, hogy a tapasztalatok szerint a vállalatok nem a végleteket választják, hanem a házon belüli és a felhőben elérhető erőforrások ésszerű ötvözése mellett döntenek, amit a LotusLive click-to-cloud funkciója támogat. Így ha a vállalat egésze, vagy valamely részlege ritkábban szervez on-line megbeszéléseket, nem kell az infrastruktúrát kialakítania, viszont amikor szüksége van rá, egyszerűen és azonnal használhatja az e-meeting funkciót, a csoportmunka más területeit pedig házon belül támogathatja.

- A házon belül üzemeltetett Lotus Sametime esetében az e-meeting mélyebben ágyazódik a munkakörnyezet kontextusába, ez a magasabb fokú integráció különbözteti meg ezt a modellt az interneten elérhető szolgáltatástól - fűzte hozzá Uffe Sorrensen, az IBM Lotus üzenetkezelő és együttműködést segítő alkalmazásokért felelős, regionális igazgatója. - A LotusLive segítségével viszont nagyon kedvező díjszabás mellett, kattintásra indulhat az on-line megbeszélés.

A LotusLive az IBM által hostolt SaaS kínálat, amely különböző csomagokban, az e-meetingtől kezdve a jelenlét-érzékeléssel kiegészített, egységes üzenetkezelésen át a levelezésig és naptár funkcióig világszerte elérhető. A szolgáltatás nyelve jelenleg angol, de az év második felében több nyelvi verzió is elérhetővé válik. Addig is érdemes kipróbálni, ami a LotusLive.com weboldalon ingyenesen megtehető.

Philippovich Ákos, az IBM Magyarország Lotus márkamenedzsere hozzátette, az angol verzió kiváló alkalmat ad arra, hogy a magyar vállalatoknak is megismerkedjenek a hosting és a SaaS felhasználási modell, a felhőben elérhető erőforrások adta előnyökkel, amelyekkel a jelenlegi gazdasági környezetben érdemes élni.

A Lotus-szal elérhető költségcsökkentés további aspektusainak számbavételét ezzel nem merítettük ki. Az IBM csoportmunka-támogató környezetének egyik eleme, a Lotus Symphony irodai alkalmazáscsomag például ingyenesen letölthető és használható. Ez az ODF formátumra épülő, szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és prezentáció-készítőt tartalmazó, nyílt forráskódú csomag valamennyi operációs rendszeren elérhető, és a Microsoft dokumentum formátumaival is kompatibilis...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek