Cikkek

Kiszolgálók Magyarországról

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-23 12:10:03

A Sun középkategóriás, M típusú szervereit Zalaegerszegen gyártja. A Flextronics összeszerelő üzemében fejlesztés és tesztelés is zajlik.

A Sun Microsystems Zalaegerszegen gyártott SPARC Enterprise M4000 és M5000 típusú szerverei középteljesítményű, felső kategóriás kiszolgálók, amelyek a nagygépekéhez hasonló paraméterekkel, megbízhatósággal és duplikálható komponensekkel rendelkeznek, így a meghibásodások nem okoznak leállást, a szervereket nem kell újraindítani. Az M4000-es modellekbe négy, az M5000-esek pedig nyolc darab, két- vagy négymagos SPARC64 VII-es processzor építhető. Az M5000-es egyébként minden részletében a 4000-es modell duplája, és két domainre, azaz két külön számítógépre osztható. Egy ilyen szerver képes kiszolgálni egy átlagos magyar vállalat ERP rendszerét, fizikai méret (44×44×81 cm, 125 kg) és teljesítmény rendkívül jó arányát adva - mondta Fischer Erik, a Sun Microsystems vezető mérnöke.

A SPARC Enterprise szerverek mellett a Flextronics zalaegerszegi gyárában készülnek a Sun StorageTek 6540-es disk alrendszerei is. Ezek a középteljesítményű, moduláris felépítésű tárolóeszközök maximum 224 merevlemezt fogadnak be (14 modul, egyenként 16 diszkkel), kapacitásuk 224 terabájt. A szállító ugyancsak itt gyártatja StorageTek 2530-as és 2540-es, belépő szintű diszk alrendszereit. Ezek teljes kiépítésű konfigurációja négy modulból, modulonként 12 diszkből, azaz összesen 48 merevlemezből áll, és 48 terabájt tárolókapacitást ad.

storagetek_6540.jpg

A Sun és a Flextronics kapcsolata Magyarországon több mint öt évre tekint vissza. Az együttműködés 2004-ben indult az UltraSPARC szerverek lemezről történő indításához szükséges tálca (D240 boot disk system media tray) gyártásával, de évről évre sokrétűbbé vált. Az M4000-es és M5000-es szerverek gyártása 2006-ban indult, amihez a rákövetkező évben a középkategóriás StorageTek diszk alrendszerek gyártása csatlakozott.

magaert_beszel.jpg

A Sun termékeit Zalaegerszegen a Flextronics Computing üzletág gyártja. A világon egy további helyszínen, az Egyesült Államokban készülnek még ilyen M szerverek az amerikai és ázsiai igények kiszolgálására. A magyarországi üzem rendszerintegrációs helyszín - több beszállítótól, elsősorban Flextronics telephelyekről érkező elemek összeépítését, tesztelését, csomagolását és szállítását végzi. Sárvár adja például a műanyag alkatrészeket, és a Zala Ipari Park több lakója is beszállítók táborába tartozik.

- A Flextronics Computing üzletág ugyanakkor prototípus központ is - mondta Lang János, cégvezető a ritkaságszámba menő, nemrégi gyárlátogatás alkalmával újságírók előtt. - Ez azt jelenti, hogy már a prototípus-szakaszban bekapcsolódtunk az M4000-es és M5000-es szerverek gyártásába, és a folyamatot a tesztelés, valamint a gyártásoptimalizálás terén végzett fejlesztéseinkkel támogatjuk. A Flextronics Computing fejlesztette többek között az M szerverek tesztkódját.

A Flextronics Computing tágas tesztszobája, ahol a szerverek ellenőrzése napokon át tart, egyszerre több száz gépet is képes befogadni. Az üzletág stratégiai anyag-menedzsmentet is végez, ami többek között a csomagolóanyag helyben történő beszerzését jelenti. Emellett 2008 februárja óta saját tanműhelyt tart fenn a munkaerőképzés céljára, mivel a régióban kevés a megfelelő gyakorlati tudással rendelkező munkaerő. A tanműhely eddig ötven érettségizett fiatalt látott el ismeretekkel, és az üzem már tervezi egy magasabb szintű képzés indítását is főiskolások számára.

szerver_teszt.jpg

A Sun SPARC Enterprise M4000 és M5000 szerverek rendelés után készülnek. A Flextronics Computing először az alapkonfigurációt szereli össze és teszteli, majd ezt követően a gépet a megrendelő igényeinek megfelelően konfigurálja, és ismét teszteli, ezúttal egy rövidített ciklussal. A Flextronics zalaegerszegi gyárában - ahol az összeszerelés mellett alkatrész-gyártás is zajlik - a rendelésre, illetve raktárra történő gyártás (BTO és BTS) mellett mindinkább előtérbe kerül a megrendelő igényei szerinti konfigurálás és összeszerelés (CTO és ATO) működési modellt.

A Zalaegerszegen készült M szerverek a Sun hollandiai logisztikai központjába kerülnek, ahonnét a megérkezéstől számított három napon belül Európában bárhová kiszállítják őket - beleértve Magyarországot is. A hazai piacon értékesített kiszolgálók ugyanis szintén bejárják ezt az utat a logisztikai folyamat mentén.

sparc_enterprise_server_m_series.jpg

Hazai eredmények
A Sun Microsystems pénzügyi éve júliusban kezdődik, így a Flextronics zalaegerszegi gyárába tett januári látogatásunk idején a 2009-es pénzügyi év első negyedének adatai voltak ismeretesek. Ebben az időszakban a magyar leányvállalat 25 százalékkal túlteljesítette a tervet, szembetűnően jobb eredményt mutatva fel, mint az anyacég.

- A magyar csapat teljesítménye mellett ez elsősorban három körülménynek köszönhető - mondta Hernádi József, a Sun Microsystems Magyarország ügyvezető igazgatója. - Leányvállalatunk teljes portfóliójában a szolgáltatások egyrészt sokkal nagyobb arányban vannak jelen, mint anyacégünkében, másrészt Magyarországon a hardverértékesítés terén nagyobbak a lehetőségek, mint az érettebb észak-amerikai piacon...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek