Cikkek

Kikapcsolható tartozékok a Windows 7-ben

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-09 12:10:06

A Windows 7 megjelentetésre jelölt változatában az Internet Explorer 8 böngésző mellett számos beépített tartozék is kikapcsolható.

A Microsoft minden bizonnyal az Opera Software ASA keresete alapján indított uniós vizsgálata hatására döntött úgy, hogy elébe megy a dolgoknak, és a Windows 7-ben egyszerűen kiiktathatóvá teszi saját böngészője, az Internet Explorer legújabb, 8-as változatát. Az IE letiltására módot adó, megjelentetésre jelölt változat (release candidate - RC) előre láthatólag áprilisra készül el. Ez a szolgáltatás az eddig nyilvánosságra hozott Windows 7 bétákban még nem volt elérhető, most viszont az IE-n kívül más alkalmazásokra is vonatkozik.

Nem csak az Internet Explorer lesz letiltható
Nem az Internet Explorer lesz az egyetlen kikapcsolható alkotóelem a Windows 7-ben. A Windows 7 dokumentumkezeléséért felelős csoport programmenedzsere, Jack Mayo az Engineering Windows 7 blogon március 6-án megjelent postban a következőket írja:

"A Windows 7-ben kiterjesztjük az effajta szolgáltatások számát, a felhasználónak a Vistához képest több mozgástere lesz ebben a Windows-változatban, több szolgáltatást engedélyezhet és tilthat le. Ezek:

• Windows Media Player
• Windows Media Center
• Windows DVD Maker
• Internet Explorer 8
• Windows Search
• Kézírás felismerés (a Tablet PC komponens opció segítségével)
• Windows Gadget Platform
• Fax és Scan
• XPS Viewer és Services (beleértve a Virtual Print Drivert)"

A Microsoft úgy implementálta a fenti Windows 7 összetevők kikapcsolásának lehetőségét, hogy azok már csak a telepítés befejezése után tilthatók le a rendszerben. Mayo erre is kitér:

"Többen javasolták, hogy a fenti elemek kihagyása telepítési opció legyen, és tudjuk, hogy vannak olyan operációs rendszerek, amelyeknek így is működik a telepítője. A felhasználóktól érkezett visszajelzések túlnyomó többségében viszont azt kérték, hogy csökkentsük a telepítő komplexitását, és tegyük azt minél egyszerűbbé. Ezért döntöttünk inkább úgy, hogy a Windows 7-ben utólag lehessen (ezeket az elemeket) letiltani."

A Microsoft odafigyel a felhasználókra?
A fentieknek némileg ellentmondanak saját tapasztalatainknak és olvasóink véleményének. Hűséges látogatóink valószínűleg emlékeznek még a zseniális nLite és vLite nevű programokra, amelyekkel alaposan lefogyasztott telepítőket lehet készíteni a Windows XP-ből és a Vistából. A programok használatával kapcsolatos olvasói szavazatok pont az ellenkezőjét sugallják annak, amit a Microsoft leszűrt a felhasználók visszajelzéseiből.

Az viszont örvendetes, hogy a cég nagyon igyekszik odafigyelni a felhasználók véleményére, annak pedig ugyancsak több jele van, hogy a vállalati felhasználók véleménye is érdekli a céget. A Windows 7 nyilvános bétaváltozatának elérhetővé tételén túl a Microsoft több különböző programot indított be, hogy lehetővé tegye a tesztelést partnereinek és a végfelhasználóknak.

A Desktop Advisory Council (kb. Desktop Tanácsadó Tanács - igen, szerintünk is borzasztó név) számos iparág IT-vezetőit tömöríti, akik általános visszajelzésekkel segítik a Microsoft munkáját. A TAP (Technológiai Adoptációs Program) olyan szoftvermérnökök számára indult, akik a Windows 7 béta és pre-béta változatait is valós környezetben tesztelik. A First Wave Program (Első Hullám) olyan nagyvállalati ügyfelek számára indult, akik a Windows 7 bétáját a saját infrastruktúrájukon tesztelik, és tapasztalataikról valósidejű visszajelzéseket küldenek a Microsoftnak.

A szoftvercég 4 ezer IT-ügyféltől gyűjtött be adatokat, akiknek az új operációs rendszerrel kapcsolatos legfőbb aggodalma - nem meglepő módon - a kockázatkezelést, a kompatibilitást és a mobilitást érinti.

Gavriella Schuster, a Microsoft Windows-termékmenedzsmentért felelős igazgatója - akit legutóbb a Windows 7 vállalati környezetbe szánt szolgáltatásaival kapcsolatban idéztünk - blogjában arról írt, hogy a Microsoft azért gyűjt a korábbinál sokkal több visszajelzést az ügyfelektől, mert el akarja kerülni az alkalmazásokkal és meghajtóprogramokkal kapcsolatos problémákat, amelyek a Windows Vista esetében gyakran felmerültek...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek