Cikkek

Kelet- és Közép-Európára koncentrál a DT

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-03 16:10:04

Úgy tűnik, a Deutsche Telekom valóban meg akar szabadulni a brit T-Mobile UK-től; a Financial Times szerint az is felmerült, hogy elcserélné a török Vodafone-ra.

Bennfentes forrásaira hivatkozva a Financial Times még a héten elején adta hírül, hogy a Deutsche Telekom szabadulni akar brit mobilszolgáltatójától, a T-Mobile UK-től, miután a részleg már évek óta gyengén teljesít. A lehetséges vevő az üzleti lap szerint a brit-amerikai Vodafone, a világ legnagyobb bevételű mobilszolgáltatója lehet, akit ugyancsak rosszul érintenek a túltelített brit piac alacsony tarifái. Mint arról az MTI is beszámolt, a Deutsche Telekom már tavasszal megbízta a JPMorgan bankházat, hogy vizsgálja meg a T-Mobile UK előtt álló lehetőségeket; a cég piaci értékét az elemzők még a jelenlegi helyzetben is legalább 3 milliárd euróra (több mint 800 milliárd forintra) tartják.

A tervezett egyesülésrő szóló híreket egyik fél sem kommentálta, de ha beigazolódnak, akkor az új Vodafone-egység a maga 40 százalékos bevételi arányával magasan vezetné a brit mobilpiacot. A Vodafone és az O2-t üzemeltető spanyol Telefónica állítólag már a T-Mobile UK felvásárlásának lehetőségeit vizsgálja, míg a france Telecom az Orange UK üzleti egység és a T-Mobile UK vegyesvállalattá alakításában gondolkodik.

Minden megoldás érdekel
Csütörtöki cikkében ugyancsak az FT számolt be róla, hogy a Deutsche Telekom vezetésére - és ezen belül René Obermann vezérigazgatóra - komoly nyomás nehezedik a vállalat fő részvényesei, a német állam és a Blackstone befektetési csoport részéről. A brit piacról való kivonulás veszélyeztetné a DT globális szolgáltatói arculatát, amit szívesen ellensúlyoznának egy kötvénycsere-ügylettel (asset swap) Kelet- vagy Közép-Európában. A lap hivatkozott forrásai szerint Obermann a Vodafone Turkey-re, Törökország második legnagyobb mobilszolgáltatójára vetett szemet. (A Deutsche Telekom tavaly márciusban már a görög OTE részvényeinek is megszerezte a 25 százalékát, plusz egy szavazatot.)

A térségben a DT Ausztriát is beleértve összesen 15 országban van jelen. Általában igaz, hogy a kelet-európai piac nagyobb ütemben növekszik a nyugat-európainál, így kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy a Telekom ott növelje részesedését, ahol már jelen van. A kommentárok ezzel együtt kiemelik, hogy a T-Mobile UK valószínűleg eladják vagy összeolvasztják a három meghatározó brit piaci szereplő egyikével; mivel az említett 3 milliárd eurós vételár a Financial Times forrása szerint az abszolút minimum a tárgyalások megkezdéséhez, a jelenlegi gazasági feltételek mellett ezt sem lesz túlságosan könnyű nyélbe ütni. A Deutsche Telekom ezúttal sem kommentálta a FT információit...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek