Cikkek

Kegyelemdöfés a Vistának?

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-16 09:10:04

A HP-nál saját, Linux-alapú operációs rendszert fejlesztenének, hogy leváltsák a Windows Vistát - értesült a Business Week.

A Microsoft Windows operációs rendszere köré az elmúlt két évtizedben felépült ökoszisztéma a szétesés jeleit mutatja a Business Week szerint: az üzleti lap három egymástól független, magát megnevezni nem kívánó, a HP-hoz közeli forrásból is úgy értesült, hogy a HP, a világ legnagyobb PC-gyártója csendben egy szoftverfejlesztőkből álló csoportot hozott létre, hogy olyan szoftvert hozzon létre, amellyel helyettesíthetők a Windows tavaly megjelent operációs rendszere, a Vista egyes funkciói.

Egy másik, titokban működő csoport pedig egyenesen azon dolgozik, hogy miként lehetne felváltani a gyártó gépeire telepített Vistát egy, a HP által továbbfejlesztett Linux operációs rendszerrel.

Jobb ügyfélélmény
A HP az első kezdeményezést nem is titkolja: a vállalat kilenc hónapja hozott létre egy "ügyfélélmény" csoportot, amelynek élére Susie Wee-t, a cég korábbi kutatási vezetőjét nevezték ki. A csoport többek között egy érintőképernyős technológián és más szoftvereket dolgozik, amelyekkel ki lehetne kerülni a Vistában található funkciókat, és többek kötött zenéket vagy képeket lehetne egyszerűbben megnézni a gépen, anélkül, hogy beindítanák a Vistát. A Vista megjelenése kapcsán a legtöbb kritika éppen azzal kapcsolatban jelent meg, hogy az operációs rendszer leterheli a gépeket és egyes funkción nem működnek zökkenőmentesen.

Phil McKinney, a HP PC-divíziójának technológiai vezetője szerint ugyanakkor, ha a HP-n belül el is kezdődött valamilyen eszmecsere a Vista esetleges leváltásáról, az kizárólag a döntéshozói szint alatt történik. A BusinessWeek kérdésére nem utasította vissza, hogy lehetnek a cégen belül ilyen megbeszélések, de elmondása szerint a HP egyelőre nem áldoz különösebb forrásokat ilyen projektekre.

- Annak semmi értelme nem lenne, hogy a HP óriási kutatási-fejlesztési csapatot finanszírozzon egy új operációs rendszer fejlesztésére. Nekünk inkább a Vistára épülő fejlesztések a fontosak - fogalmazott McKinney.

Lépéskényszerben
Ennek ellenére a lap által megszólaltatott források megerősítették, hogy napirenden van a saját operációs rendszer kérdése is. A HP szoftvere Linuxon alapulna, amelyet azonban az átlagos felhasználók számára is könnyen és egyszerűen kezelhetővé alakítanának. A cél az lenne, hogy a HP-t kevésbé függővé tegyék a Windowstól, és megerősítsék az Apple-lel szemben, amely az elmúlt években a saját operációs rendszernek is köszönhetően növelte piaci részesedését. A HP vezetőinek félelme szerint az Apple a közeljövőben egy ezer dollár alatti notebookkal léphet a piacra, ami lépéskényszerbe hozná a HP-t is.

Eközben a Microsoft minden erőfeszítést bedob, hogy visszaállítsa a Vista meggyengült reputációját. Mivel a cég vezetőinek véleménye szerint az operációs rendszer a tavalyi bemutatása óta rendkívül sokat fejlődött, a legtöbb embert "csak" arról kellene meggyőzni, hogy próbálja ki a Vistát; ennek érdekében egy 300 millió dolláros reklámkampányt indítottak a napokban Bill Gates és Jerry Seinfeld komikus közreműködésével...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek