Cikkek

Rémségek kicsiny boltja 2.

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-20 12:10:04

Ha tanácstalan, hogy mit vásároljon informatikai érdeklődésű ismerőseinek, akkor még nem késő - idén is összeszedtük, hogy mit láthatnak szívesen a fa alatt.

Tavaly sokan voltak kíváncsiak karácsonyi ajándékötleteinkre, ezen felbuzdulva most is összegyűjtöttük, mivel találkoznánk szívesen a fa alatt. Nem állítjuk, hogy minden ajánlatunk olcsó vagy különösebben hasznos, de azért reménykedünk benne, hogy lesznek használható ötleteink. Az is lehet, hogy néha csak a "geek" bújt ki belőlünk, aki álmodozik. Aki a tavalyi adagról lemaradt, az idén is szemezgethet egy évvel ezelőtti tippjeinkből.

Autós navigációs készülék [Samu József]
Rizikófaktor: közepes
Árkategória: 50-100 ezer Ft

Minden bizonnyal az autóba való navigációs eszközök, eredeti nevükön PNA-k - népszerű és helytelen nevükön GPS-ek - lesznek az idei karácsony slágerei. Célszerű, hogy az ajándékozott rendelkezzen autóval, és a sarki fűszeresen is túlmerészkedjen vele, ne csak a garázsban tartsa azt. Persze PNA-t ajándékozni még így is közepesen rizikós, több szempontból is. A készülékeken jelenleg körülbelül négyféle szoftvert találunk, számos fedőnéven. Mindegyiknek megvannak a maga hívei, de az szinte már vallási kérdés, hogy ki melyik mellett teszi le a voksát. Személyes kedvencünk a hazai fejlesztésű iGO 8 szoftver, ezért mi azt ajánljuk.

Az is kérdéses, hogy milyen területek térképét tartalmazza a kiszemelt rendszer. Ezt érdemes pontosan tisztázni a vásárláskor, mint ahogy azt is, hogy lehetséges-e utólag fejleszteni a PNA tudását, illetve hogyan és mennyi ideig kínál a gyártó frissítést a PNA-ban lévő térképhez. Éppen ezért nem jó ötlet elugrani mondjuk Ausztriába, megvásárolni a legolcsóbb, 100 eurós PNA-t, amiben aztán csak Svájc, Németország és Ausztria adatai lesznek benne. Nem a legolcsóbb megoldás, de azt tanácsoljuk, hogy Európa egészét lefedő rendszerekre utazzunk.

Azt is el kell dönteni, hogy mekkora kijelzővel szerelt rendszereket érdemes vásároljunk. Nyilvánvalóan az autóba a nagyobb a jobb, míg az apró, nyolc hüvelykes rendszereket zsebre is lehet vágni, és egy gyalogos városnézésnél is használhatók - cserébe az autóban kevésbé praktikusak.

navon_n460_small.jpg iGO 8 alapú PNA

A PNA-k gyártói igyekeznek készülékük zene- és videó-lejátszási képességével megnyerni a vásárlókat. Ez a két szolgáltatás minket abszolút hidegen hagy, de a Bluetooth-kapcsolat lehetősége (ezzel a PNA-t a telefon kihangosítójának használhatjuk) és a beépített TMC-vevő (az aktuális forgalmi helyzetről, lezárásokról, terelésekről szóló információk) már igencsak megfontolandó extra. A lényeg: a PNA-k remek eszközök, kitűnő ajándékok, de a kiválasztásukhoz érdemes szakember segítségét igénybe venni, és nem találomra vásárolni. Ilyen, egyszerűen igénybe vehető segítség testvérlapunk iGO 8-alapú PNA-tesztje is.

Andrea mozaikja [Csontos Péter]
Rizikófaktor: alacsony
Árkategória: 4-40 ezer Ft

A nárcizmus biztos jele, ha saját fotóinkkal díszítjük lakásunk falait, ugyanakkor lehet úgy is plakátolni a nappalit, hogy az ne magamutogatásnak, hanem ötletes megoldásnak hasson. Na és az vesse az első követ például egy friss nagymamára, aki szerint nem illendő unokája fotóját 50×70-es méretben a falra akasztani. Pláne, hogyha az nem egyetlen felvétel egyszerű nagyításából áll. Fotómozaikot talán már mindenki látott, az elve hasonló a monitor megjelenítéséhez, hiszen itt is apró, eltérő színű (folthatású) pontokból áll össze a kép. A különbség az, hogy itt a pixeleket is fotók alkotják, amelyeket tisztán ki tudunk venni, ha elég közelről szemléljük a felületet. Elkészítéséhez nem kell más, mint egy kellően nagy digitális fényképalbum (minőségi munkához legalább 300-400 kép ajánlott), egy ingyenesen letölthető szoftver, és némi szabadidő.

A program használatát laptársunk, a PC World cikkéből mindenki elsajátíthatja. Aki ennyi időt sem tud az ajándékozásra szánni, az néhány másodperc alatt találhat az interneten olyan vállalkozást, ahol térítés ellenében összeállítják és elkészítik a mozaikképet. Az ajándékkal elsősorban rokonainknál érhetünk el sikereket, de egy örök barátság pillanatképeiből összeállított közös fotó sem biztos, hogy a pincében köt ki vízkeresztre.

Tenyérnyi projektor [Barabás Balázs]
Rizikófaktor: magas
Árkategória: 100 ezer Ft

Az MPro110 nem túl sokatmondó nevű, de igen érdekes kütyü. A régebben minőségi floppylemezeiről ismert 3M ezzel a típusnévvel dobta piacra az általa kifejlesztett projektort, amelyet "a világ első mikroprojektoraként" hirdet. Aki már használt valaha normál projektort, annak valóban mellbevágóak a szerkentyű méretei: 11 centi hosszú, 5 centi széles és 2 centi vastag, ennél mobiltelefonból is van nagyobb. Zúgó hangú és tetemes hőkibocsátású társaihoz képest a készülék teljesen hangtalan. A fénykibocsátást LED-ekkel oldották meg, így nem kell hozzá hűtőventillátor sem, és már bekapcsoláskor gyakorlatilag azonnal üzemkész. A cég szerint a beépített világítótestek várható élettartama eléri a 20 ezer órát, ami napi 5 órás használat mellett is több mint 10 évet jelent.

A gyártó közleménye szerint akár 1,2 méteres átlójú mozgó- vagy állóképet is létre lehet hozni vele, de ez tapasztalataink szerint inkább a felére igaz, és azt javasoljuk, hogy a helyiség, ahol használjuk, minél jobban le legyen sötétítve. A képélességet egy kis tárcsával lehet állítani, manuálisan. A készülék natív felbontása 640×480 pixel, és PAL, illetve NTSC videóformátumokat is kezel, 4:3 képarányban. A szükséges áramot lítium-ionos akkumulátor szolgáltatja, de a mellékelt töltő egyben hálózati adapterként is funkcionál. A mikroprojektor nemcsak laptopokkal, hanem mindennel olyan eszközzel kompatibilis, amely rendelkezik kompozit videokimenettel, és a mobilinformatikában adathordozóként szóba jöhet.

mpro_110_01.jpg3M MPro110

Kérdés, hogy mire használható egy nagyjából tévéméretű kép? Nos, valamit valamiért. Ne várjunk elképesztő fényerősséget és döbbenetes színeket, viszont ezt a készüléket mindig magunkkal vihetjük, így nem érhet az a meglepetés, hogy váratlanul prezentációt kell tartanunk, és nincs meg hozzá a megfelelő eszköz. Baráti társaságban is jól használható, ha több embernek akarjuk megmutatni a korzikai nyaralásos képeket, mert nem kell mindenkinek a monitor körül tolongania. És ha már itt tartunk: garantáltan döbbent csend fogadja majd a válaszunkat is, ha Kovács Józsi könnyelműen megkérdezi, mennyibe került...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek