Cikkek

Kalózok az Európai Parlamentben

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-08 16:10:05

Még számolják az EP-választás eredményeit, de úgy fest, hogy a svéd Kalózpárt legalább egy képviselői helyet szerzett az Európai Parlamentben.

A Svédországban 2006-ban alakult Kalózpárt (Piratpartiet) a szerzői jogokkal és a szabadalmakkal kapcsolatos törvények reformját, a személyiségi jogok - mind a magánéletben, mind az interneten - erősítését és az állami adminisztráció átláthatóságának elérését tűzte zászlajára. Az EP-választások eredményei még közel sem voltak véglegesek, amikor ezek a sorok szövegszerkesztőbe kerültek, de a svéd választási hatóság már bejelentette, hogy a Kalózpárt legalább egy képviselői helyet szerzett az Európai Parlamentben.

- Politikatörténelmet írtunk - jelentette ki Rick Falkvinge, a Kalózpárt vezetője. - Ma a politikusok megtanulták, hogyha azt teszik, amit a lobbisták akarnak, az a pozíciójukba kerül. Mi vagyunk a legnagyobb támogatottságú párt a harminc évesnél fiatalabb korosztályban.

Nyilvánvaló, hogy az EP több mint 700 törvényhozója között 1-2 szavazat nem sokat nyom a latban, de egy olyan pártnak, amely mindössze néhány éve alakult az, nagy eredmény az európai képviselői hely megszerzése. A svéd Kalózpárt szeretne világméretűvé nőni, de egyelőre kevés eredményt tud felmutatni az ország határain kívül. Ugyanakkor Németországban sikerült 0,9 százaléknyi szavazatot besöpörnie, így átlépte az állami finanszírozáshoz szükséges 0,5 százalékos határt. Úgy tűnik tehát, hogy a következő választásokon már a német kalózok is jobb feltételekkel indulhatnak.

Svédországban a Kalózpárt az ötödik legnépszerűbb politikai erő, és ezzel maga mögé utasít olyan, régebbi politikai múltra visszatekintő pártokat, mint a kereszténydemokraták vagy a centrista párt...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek