Cikkek

Kalózkodásért netmegvonás

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-11-04 13:10:05

A francia törvényhozók megvonnák a visszaeső kalózoktól az internet hozzáférést. És az emberi jogok?

A Francia Szenátus nagy többséggel elfogadta azt a törvénytervezetet, mely a zenével, filmmel és játékokkal kapcsolatos kalózkodást büntetné. A franciák arra készülnek, hogy akit azon kapnak, hogy illegálisan oszt meg digitális médiát, két alkalommal figyelmeztetik, majd a harmadik alkalommal lekapcsolják internet hozzáférését. A tervezetet a Francia Nemzetgyűlés elé terjesztették végső elfogadásra.

A törvény ötlete először 2007 novemberében bukkant fel. Akkor Nicolas Sarkozy elnök úgy jellemezte a törvénytervezetet, mint "meghatározó pillanat a jövő civilizált internetjéért". A tervek szerint az internetszolgáltatókra hárul a feladat, hogy megfigyeljék az előfizetőket.

nicolas_sarkozy.jpg

Nicolas Sarkozy

A Francia Szenátus 297 - 15 arányban fogadta el a törvénytervezetet, mely egyúttal létrehoz egy új kormánytestületet, mely felügyelné a kalózkodás elleni munkát. A szenátusi szavazást megelőzően egyes politikusok visszautasították a tervezetet. Például a jobboldali MPF párthoz tartozó Bruno Retailleau azt javasolta, hogy inkább pénzbüntetéssel sújtsák a kalózokat, mintsem kizárják őket az internet használatából. Szerinte az internet olyan szinten vált alapvető árucikké, hogy megfosztani az embereket a használatától túlzás.

Ha a törvény életbe lép, akkor Franciaország összeütközésbe kerül az Európai Unióval, mert Brüsszel már visszautasította a franciák az irányú kezdeményezését, hogy a tervezetben foglaltakat az Unión belül emeljék törvényi szintre...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek