Cikkek

Kábelszakadás a Földközi-tengeren

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-20 13:10:05

Ismét átvágtak egy tenger alatti kábelt, pár napig zavarok várhatóak a külföldre irányuló internetkapcsolatban.

Annak ellenére, hogy az internetet a kezdetekkor egy decentralizált, még egy atomháborút is túlélő hálózatnak tervezték, a kontinensek közti összeköttetést biztosító víz alatti kábelek meglepően sérülékennyé tehetik a globális összeköttetést. Elég egy jól elhelyezett halászháló vagy horgony, hogy teljes országok sávszélessége a töredékére zsugorodjék, vagy műholdas kapcsolatok híján teljesen eltűnjön.

Azok az optikai kábelek, amelyeket most sikerült átvágni, a világ internetes és telefonforgalmának jelentős részét közvetítik a kontinensek között. Bár a kábelszakadás fizikailag Olaszország és Egyiptom között történt a Földközi-tengeren, az így kiesett kapcsolat olyan esetekben is kimaradást okozhat, amikor eszünkbe sem jutna ezt a balesetet okolni. Például az egyik amerikai tulajdonban lévő bank magyarországi oldalait Ázsiában található szerverek hordozzák, így amikor pár éve a térségben tomboló viharok komoly károkat okoztak, és nem csak a tenger alatti kábelek sérültek meg, de a műholdas kommunikációt is akadályozta az időjárás, a magyarországi oldalak sem voltak elérhetőek. Éppen ezért nagyon nehéz megmondani, hogy milyen irányokba tartó forgalomban várhatóak problémák, és mely oldalakat lesz nehéz elérni.

flagfea.jpgA Flag Fea kábel    smwhalozat.jpg
Az SMW kábel szegmensei

2007-ben halászok szakítottak át tengeri kábeleket, ennek eredményeképp Vietnámot vágták el az internetes külvilágtól. Idén már többször is előfordult, hogy teherhajók rongálták meg azokat a kábeleket, amelyek a közel-keleti régiót kötötték össze a világ többi részével, és ez az ottani sajtó által tüzelt összeesküvés-elméletekhez vezetett, mert mindenki szabotőröket okolt a balesetért...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek