Cikkek

Jön a Yahoo webfejlesztő platformja

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-10-27 12:10:03

A vállalat a jövő héten teszi elérhetővé webfejlesztő platformját. A Facebook-szerű közösségi szolgáltatások révén a Yahoo több látogatóra számít.

A Yahoo számításai szerint további forgalmat generálhat, ha a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy információkat osszanak meg barátaikkal az internetes aktivitásukról. Ugyanúgy, mint a Facebookon vagy az IWIW-en, képesek lesznek kapcsolati hálózatot építeni, és emlékeztetőket küldeni ismerőseiknek, amikor képeket töltenek fel a Flickr-re, vagy például kommentálnak egy hírt a Yahoo Newson. A platform kiterjed majd az olyan nem-Yahoo oldalakra is, mint az Amazon és a Digg, így a felhasználók a Yahoo weboldalán keresztül láthatják barátaik ténykedését. A webfejlesztő platform más oldalakat is képessé tesz arra, hogy felhasználóik aktivitását közzétegyék a Yahoo hálózatán, ami pedig ezeknek az oldalaknak segíthet további forgalmat generálni.

A keresőcég hozzáférhetővé teszi a felhasználókról tárol adatokat - beleértve azok kapcsolatait, érdeklődési körét és lakhelyét - a fejlesztőknek. Természetesen a felhasználók meghatározhatják, hogy a róluk szóló információk közül melyiket teszik elérhetővé. A Yahoo még a múlt héten indította el a Yahoo Profiles nevű oldalát, ahol a felhasználók egy helyen menedzselhetik az információt aktivitásukról, érdeklődési körükről és kapcsolataikról. A fejlesztőknek szóló, a Yahoo meglévő hálózati infrastruktúrájára épülő komponens a jövő héten lesz hozzáférhető, és három fő rétegre épül.

Az első réteg a Yahoo Social Platform, mely a felhasználók személyes adatainak tárháza, és a fent említett információkat tárolja a felhasználókról. A felette húzódó réteg a fejlesztői keretrendszerként funkcionáló Application Platform, afölött pedig pedig a Yahoo Query Language helyezkedik el, melyet arra fognak használni a fejlesztők, hogy a Yahoo szervereiről lekérdezzék a felhasználói adatokat. A YQL nagyon hasonló a széles körben használt SQL adatbázisnyelvhez - legalábbis a Yahoo szerint.

A vállalat vezetői példát is mondtak rá, hogy milyen típusú programokat várnak majd a fejlesztőktől. A Yahoo Mailen keresztül érkező, születésnapra emlékeztető e-mailt olvasva a program lehetőséget nyújt arra, hogy a születésnapos Amazon.com-os kívánságlistáját is megnézhessük - anélkül, hogy elhagynánk a Yahoo Mail szerető kebelét...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek