Cikkek

Erős negyedévet zárt a HP

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-08-21 17:10:03

A notebook-eladások gyors növekedésének köszönhetően a HP eredményei meghaladják az elemzők várakozásait.

A HP gyorsjelentése szerint a harmadik üzleti negyedévben a HP 2,03 milliárd dollár eredményt könyvelhetett el, azaz részvényenként 86 centet, ami meghaladja az elemzők által várt 83 centes eredményt. A vállalat eredménye 14 százalékkal növekedett az előző üzleti év azonos időszakához képest, amikor a HP 1,78 milliárd dollár, részvényenként 66 cent profitot ért el.

Az elemzők félelme szerint a fejlett nyugati államokban már tetőzött PC-k iránti kereslet és az erősödő dollár következtében már nem növelheti tovább a profitját az október 31-én befejeződő 2008-as üzleti évben. A HP előrejelzése szerint ugyanakkor 95-97 cent részvényenkénti nyereséget várnak a negyedik negyedévre, és az egész évben a cég profitja elérheti a 30,2-30,3 milliárd dollárt. Ebbe még nem számolták bele a HP által a közelmúltban felvásárolt EDS üzleti eredményeit.

A HP elnök-vezérigazgatója, Mark Hurd elmondta: továbbra sem látják semmi jelét annak, hogy a PC-k iránti kereslet csökkenne az Egyesült Államokban vagy a világon. A gyorsjelentésből kiderül: az informatikai óriáscég valamennyi üzletága eredményes negyedévet zárt, a laptop- és asztali PC-eladásokért felelős csoport 15 százalékos növekedést ért el tavalyhoz képest, ezen belül a notebook-eladások egy esztendő alatt 26 százalékkal nőttek, és ezzel a HP maradt a világ legnagyobb PC-szállítója.

A képalkotásért és nyomtatásért felelős üzletág egyre nehezebb piacon kénytelen helyt állni, amíg az egy évvel korábbi összhasonlításban a bevételek 3 százalékkal növekedtek, addig a hardvereladások (nyomtatók, fényképezőgépek stb...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek