Cikkek

Jenna, Trixie, Kovi

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-02 10:10:04

Hanyatlik az egykor bombabiztos üzlet, a pornóipar. Lassan, de biztosan gyilkolja az internet az ingyenesen hozzáférhető tartalmakkal - még úgy is, hogy a hazai internetezőket leginkább érdeklő témák között az erotika nincs az első tízben.

Ellentmondásos képet mutat - a felmérések szerint legalábbis - a hazai internet-felhasználó társadalom. A VMR-kutatás 2008. I. féléves adatai azt mutatják, hogy itthon az internetezőket leginkább érdeklő témák (a hetente legalább egyszer netező, 14-69 év közötti lakosság körében) a filmek, a számítástechnika és a tudomány. Az erotika nincs benne az első tízben. Egész más képet kapunk a gemius/Ipsos Audience ugyanabban az időszakban végzett felméréséből. Eszerint a felnőtt tartalmú oldalak tavaly júniusban 1,1 millió belföldi látogatót vonzottak, azaz majdnem minden harmadik internetező keresett fel felnőtt tartalmú oldalt, és ott átlagosan 80 percet töltött el.

A legtöbbet - átlagosan több mint öt és fél órát - az ingyenes videoletöltést kínáló xhamster.com-on töltötték az internetezők, de a magyar eropolis.hu-n is két és fél óra felett volt az átlagos böngészési idő. Az eropolis látogatóinak közel 97 százaléka férfi, míg a nők inkább az eron.hu oldalt keresik fel (92 százalékban). A legnagyobb egyedi látogatószámot felmutató site a goldengate.hu volt tavaly júniusban: egy hónap alatt közel félmillió belföldi érdeklődőt vonzott.

Bonyolult a torrent?
A nagy számok nem jelentenek automatikusan sok pénzt. Az ASVA.info tavaly októberben arról számolt be, hogy az interneten gombamód szaporodó letöltő oldalak miatt a felnőtt tartalmakat készítők és a forgalmazók jelentős visszaesésről beszélnek. Mára egyre kevesebb téka tud megélni, és a felnőtt filmeket is jóval kevesebben veszik ki, mint amikor még nem volt ennyire elterjedt az internet. Kovács "Kovi" István producer a csökkenő DVD-eladások miatt bekapcsolódott az internetes forgalmazásba, és ő is SMS útján értékesíti egyes filmjeit. Mint hozzátette, sokat segítene a helyzeten, ha születne a letöltések ügyében egy elrettentő ítélet, így talán kevesebben próbálkoznának megélni ezekből az oldalakból.

Az emelt díjas SMS-es fizetés egyébként az egyetlen vásárlási mód a hazai online pornóiparban, mivel a magyarok még mindig idegenkednek attól, hogy interneten bankkártyával fizessenek. Annak ellenére preferálják ezt, hogy többe kerül, mint a kártyás fizetés, viszont gyakorlatilag nem marad nyoma a tranzakciónak, diszkrétebb, mint ha bankszámlakivonaton jelenik meg a tétel. A Kreatív Online információi szerint a tartalomeladásból befolyó összegen a tartalomszolgáltatás résztvevői osztozkodnak: a szolgáltatást üzemeltető alvállalkozó és a mobilszolgáltatók is leveszik a részüket, a folyamat végén körülbelül húsz százalék marad a weboldal tulajdonosának.

Azt, hogy ez a húsz százalék pontosan mekkora bevételt jelent, a szolgáltatók nem hajlandók elárulni. Kósa Gábor, a Goldengate képviselője azonban nem félti különösebben az üzletet a fájlcserélőktől - egyelőre. Mint a Kreatív Online-nak nyilatkozta: "A torent tényleg reális veszély ránk nézve, de egyelőre százból 95 felhasználó nem ért hozzá."

Trixie elégedett
Ha Magyarországon nem, a tengerentúlon annál inkább. Brad Abram, a Virtually Jenna felnőtt számítógépes játék vezető fejlesztője szerint "ez egy más korosztály". A fiatalabb pornófogyasztók nincsenek ahhoz szokva, hogy boltból vásároljanak DVD-t, amikor az internet "karnyújtásnyira csordultig tele van pornóval". Ez a fiatal generáció azonban nem csak a boltban nem hajlandó pénzt kiadni erotikus tartalomért, hanem a hálózaton sem. A fizetős videooldalakat egyre inkább kiszorítják a teljesen ingyenes YouTube-klónok. A fizetős tartalmakat szolgáltatóknak a kalózkodással is meg kell küzdeniük: gyakran előfordul, hogy az itt közzétett képeket, videókat máshol jelentetik meg.

virtualjenna.jpgVirtuális Jenna: kicsit suta grafika, de a felhasználók fizetnek érte

Abram szerint csak látszat, hogy a hálózat hemzseg a tartalmakat előállító cégektől; itt is végigsöpört a konszolidáció, amelynek révén néhány nagyvállalat uralja a piacot, sok leányvállalattal. Még a Tube-oldalak is egyesültek, ezáltal egy maroknyi oldal szolgáltatja az ingyen pornótartalom 80 százalékát. Ha ezek közül egy elkezd veszteséget termelni, azt a többiek is megérzik.

Melyek a kitörési pontok? Az egyik az interaktivitás. Allen Stein például elindította TheThrillHammer nevű találmányát, aminek lényege, hogy az érdeklődők az interneten keresztül "léphetnek kapcsolatba" egy hölggyel, és a műveletet webkamerán keresztül követhetik. Az elképzelés sikeresnek bizonyult, a teledildonicsnak nevezett megoldás biztos bevételt hoz Steinnek. "Az élő kamerás oldalak igen jó negyedévet teljesítenek" - nyilatkozta.

Egy másik kedvelt tartalom az amatőr videó (az amatőr szex egyébként a magyarországi Goldengate-en is a legkeresettebb). Biztos árbevételt produkál a TastyTrixie.com oldal, amely 24 órás webkamerás közvetítést sugároz a korábban nagyobb cégeknél dolgozó Trixie-ről...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek