Cikkek

Itt a kétmagos Atom!

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-22 11:10:08

Az Intel piacra dobta a kétmagos Atom CPU-t. Az asztali gépekbe szánt verzió heteken belül elérhető lesz, de nem kérdés, hogy hamarosan követi majd a mobil változat.

Elhalasztották a megjelenését, az IDF-en csak annyit árultak el, hogy Atom 330 lesz a neve. Az Intel most mégis piacra dobta a kis étvágyú processzor asztali gépekbe, nettopokba szánt, kétmagos verzióját. Elsőnek valószínűleg az Intel D945GCLF Little Falls alaplapjának továbbfejlesztett változatán (D945GCLF2) találkozhatunk majd vele - egyébként az Intel Atom - VIA Nano összehasonlító tesztünket is ennek segítségével végeztük, és ott részletesen be is mutattuk. Maga a továbbfejlesztés a DDR2 667-es memóriák kezelését - az előző verzió is kezelte ezeket, de csak 533-asként -, hatcsatornás HD audióvezérlőt és gigabites Ethernet vezérlőt jelent.

A kétmagos Atom 330 és elődje, az Atom 230 - a 230 jelöli az asztali verziót, míg az N270 az alacsony feszültségű mobilváltozatot, de a két verzió ezen kívül azonos - ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja. Órajelük is azonos - 1,6 gigahertz -, de a 330-as egy kétmagos, HyperThreading szolgáltatással felvértezett CPU, mely így az operációs rendszer felé négymagosnak látszik. A két verizó közötti teljesítménykülönbség elméletben jelentős lehet, amiben a fizikai második magon kívül a HyperThreading is sokat nyom a latban, ráadásul minimális fogyasztási különbség árán. Persze ennek a felhasználó csak akkor látja hasznát, hogyha olyan alkalmazásokat futtat, amelyek képesek kiaknázni a több mag nyújtotta előnyöket, például ha intenzíven kihasználják a multitaszkingot. (Ez fenti összehasonlító tesztünkből is kiderül.) Érzésünk szerint egy belépő szintű asztali gép vagy egy nettop esetében lényegesen nagyobb erre az esély, mint az Intel Atom első számú természetes élőhelyén, a netbookoknál, de még mindig nem ez a jellemző felhasználási mód.

Nyilvánvaló, hogy a D945GCLF2 az Atom 330-al kizárólag asztali gépekbe szánt megoldás, de kétség sem férhet hozzá, hogy az Intel hamarosan előrukkol az alacsony feszültségű, netbookokba szánt verzióval, melynek nagy valószínűséggel N370 lesz a neve - már ha nem változtatnak az eddigi névadási szokásaikon, ami nem valószínű. Hogy ez a "hamarosan" mikor lesz, nem könnyű megmondani, de egészen biztosnak tűnik, hogy még a karácsonyi csúcsidőszak is az N270 jegyében telik majd.

Ami a konkurenciát illeti, azt eddig is tudtuk, hogy a VIA dolgozik a Nano kétmagos verzióján. Bár nem jellemző, hogy a felhasználók kihasználnák a két mag nyújtotta előnyöket, ám ha az Intel ilyen terméket kínál, akkor a konkurenseknek követnie kell...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek