Cikkek

Isten veled, Silicon Graphics!

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-10 12:10:05

Április 1-jén kért csődvédelmet az a cég, amelynek neve a 80-as, 90-es években egyet jelentett a 3D-s animációval. Összeállításunkban sorra vesszük a Silicon Graphics történetének legfontosabb eseményeit.

A Silicon Graphics vagyonáért 25 millió dollárt fizet a Rackable Systems, és a cég gyakorlatilag megszűnik. Ez a második eset a Silicon Graphics történetében, hogy csődöt jelent, de úgy fest, ez alkalommal nem lesz folytatás. A Rackable Systems a számítógéppel segített tervezés területén szeretne terjeszkedni, így a beruházással leginkább a Silicon Graphics szolgáltatásaira és ügyfélkörére utazik, mintsem a cég termékeire.

1981-ben egy évre voltunk attól, hogy piacra dobják a korszak meghatározó mikrogépeit: a Sinclair Research a ZX Spectrumot"Ezt ismerem, ez Unix!"

Az SGI legjobb éve 1995 volt, amikor a cég értéke a 7 milliárd dollár közelében járt, és közel 10 ezer főt foglalkoztatott. Azonban ahogy az SGI gépeknél sokkal megfizethetőbb PC-k grafikus teljesítménye megközelítette a cég legfontosabb üzletágának számító grafikus munkaállomások teljesítményét, úgy esett vissza a kereslet irántuk. Valahol morbid, de számos, grafikai hardverfejlesztéssel foglalkozó mérnök hagyta ott a céget, és ment át olyan vállalatokhoz, mint a 3dfx, az ATI vagy az NVIDIA, hogy ott éppen az SGI sírját megásó, PC-s 3D-s fejlesztésekkel foglalkozzon.

Az SGI ezért igyekezett a grafikus munkaállomások helyett a nagy teljesítményű, digitális videózást és webes alkalmazásokat kiszolgáló szerverek felé fordulni, de az ezen a területen is erős konkurenciával kellett volna felvennie a versenyt. Az SGI megoldásainál lényegesen olcsóbb Linux- és BSD-alapú, x86-ra épülő szerverek, fürtözött gépek tovább erodálták a cég piacát.

Elhibázott manőverek
A piac zsugorodása mellett az SGI több - fogalmazzunk így - rosszul sikerült akvizíciót és eladást is végrehajtott. 1995-ben a cég felvásárolta a 3D-s modellező szoftvereket készítő Alias Research-öt és a Wavefront Technologiest, egy vállalatban egyesítve a kettőt Alias Wavefront néven. (A formációt jelenleg Alias Systems Corporationnek hívják.) 2004-ben az SGI az Accel-KKR nevű magántőke-befektető társaságnak 57,1 millió dollárért adta el a céget, amit az 2005 októberében 182 millióért adott tovább az Autodesknek.

1996 februárjában az SGI felvásárolta az ismert szuperszámítógép-gyártó Cray Research-öt 740 millió dollárért. A lépést már akkor értetlenül fogadta a piac, hiszen a két cégben nem sok közös volt: eltérő technológiákat alkalmaztak, és különböző piacokat céloztak. Három hónappal később a cég eladta a Cray SPARC/Solaris részét a Sun Microsystemsnek egy nem nyilvános összegért - ezt a széles körben elfogadott pletyka 50 millió dollárra teszi. 2000 márciusának végén az SGI a Cray márkanevet és termékvonalat eladta a Tera Computer Companynak - utóbbi később Cray-re nevezte át magát -, cserébe 35 millió dollárt és 1 millió dollár értékű részvényt kapott.

2000 szeptemberében az SGI átvette az Intergraph Computer Systems Windows-alapú Zx10 munkaállomás- és szervertermékeit, hogy azokat saját márkaneve alatt értékesítse, de végül 2001 júniusában felhagyott a próbálkozással.

Onyx Relity Engine2 Demo

Hosszan tartó, súlyos betegség után...
1998-ban a Cray bejelentette, hogy többé már nem fejleszt saját processzorokat, és Intel Itaniumra épülő rendszerek fejlesztésébe fog. Az átállás azonban óriási késéssel jött csak létre, és az Itanium teljesítménye is elmaradt a várakozásoktól, így az ügyfelek érdeklődése erősen megcsappant. A cég csak 2001-ben dobta piacra első ilyen rendszerét, addig MIPS-alapú fejlesztésekkel próbálta fenntartani piaci jelenlétét. Ezek iránt igencsak alacsony volt az kereslet, hiszen az ügyfelek tudták, hogy hamarosan bekövetkezik az Itaniumra váltás. A MIPS-ről való átállás egyben az IRIX végét jelentette: a cég gépei SUSE Linuxszal érkeztek, a régi alkalmazásokat pedig egy valósidejű fordító végezte...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek