Cikkek

Különleges sztori csattanóval

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-07-01 13:00:29

Az iPhone3G bejelentése óta nem az új funkciók borzolják a kedélyeket, hanem az, hogy a telefon milyen "olcsó" lesz.

2007-es megjelenése óta az iPhone úgy száguldott végig a világon, mint a legagresszívebb járvány. Csak éppen ez a járvány nem betegséget terjesztett, hanem az Apple hírét, illetve azt, hogy amihez Steve Jobs nyúl, az arannyá válik. Pedig az Apple mobilos befutása messze nem volt olyan zökkenőmentes, ahogy kívülről tűnhet és sokkal több harc, megalkuvás, játszma húzódott meg mögötte, mint amit gondolnánk. Bármi is történt a múltban, a jelen, illetve a közeljövő az, hogy az iPhone3G hamarosan megjelenik. Kicsit szebb, formásabb, jóval többet tud, de ami mindennél fontosabb: olcsóbb lesz elődjénél. Az eufória ködét azért érdemes kicsit elhessegetni és feltenni a kérdést: mennyibe fog valójában kerülni nekünk az iPhone 3G?

iphone3g_trio_1.jpgiPhone3G: sikeresebb lesz elődjénél?

Első lépések
Ha azt mondjuk, hogy Steve Jobs alapjaiban változtatta meg az eddig ismert mobilos piacot, akkor még visszafogottan fogalmaztunk. Pedig nem indult minden olyan könnyen, sőt, tulajdonképpen minden a lehető legrosszabbul kezdődött. Már 2002-ben, az első iPod megjelenése után megfordult Jobs fejében annak lehetősége, hogy mobiltelefont készítsenek - csak éppen ennek, akkor még sok akadálya volt. A mára oly' divatos, mindent az egyben készülék ötlete már akkor megszületett, csak éppen nem állt olyan szinten a technológia, hogy az kivitelezhető legyen.

De ott voltak megoldandó problémaként maguk a mobilszolgáltatók is, akiktől Jobs igencsak tartott, hiszen előszeretettel diktálnak a megállapodások folyamán, szeretik megmondani, hogyan nézzen ki, mennyibe kerüljön, mit tudjon az a termék, amit az operátor bevesz a kínálatába. Jobs pedig nem éppen az a cégvezető, aki szereti kiengedi a kezéből az irányítást, így tovább kutatott a megoldás után.

motorola-rokr-e1-angle-thumb.jpgMotorola ROKR E1: mára már mindenki inkább feledné

Mivel jól ismerte a Motorola akkori vezérét, Ed Zandert, kézenfekvőnek tűnt, hogy az abban az időben még erős Motorolával szövetkezve közösen készítsék el azt a bizonyos telefont. A Motorola, Apple, Cingular (ma AT&T) közös erőfeszítéseként megszületett a ROKR, ami a rossz előjeleknek megfelelően masszív bukás lett...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek