Cikkek

Az iPhone terheli leginkább a mobil szélessávot

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-02-16 11:10:04

Nyugat-Európában és az USA-ban is az Apple mobiljával neteznek a legtöbbet az összes 3G-s készülék közül, és a gyártó az OS-ek között is vezet.

A mobilos weboldalakon való hirdetésekre specializálódott admob nyilvánosságra hozta 2009 januári statisztikáját, melyben összesen 6 ezer, általuk kiszolgált honlap szerepel. A jelentésből kiderül, hogy Nyugat-Európában és az USA-ban a mobiltelefonjukról internetező felhasználók legtöbbje iPhone 3G-vel böngészi a netet. Az adatok szerint az utóbbi egy évben a mobilinternet piaca 132 százalékkal bővült, az érték növekedéséért leginkább Egyesült Királyság (46,1 százalék), Olaszország (12,1 százalék) és Franciaország (10,5 százalék) piaca tett.

Bár a statisztikát megközelíthetjük a készüléktípusok vagy az operációs rendszerek irányából is, mindkét esetben az Apple kerül ki győztesen.

admob-1.jpgNyugat-Európa: részesedés gyártók alapján (forrás: admob)

Kezdjük az előbbivel: az iPhone-hoz mindkét esetben hozzá kell számítani az iPod Touch-ot, ugyanis ennek esetében a Wi-Fi-s kapcsolat is szóba jön. Az Apple készülékei eszerint a piac 31 százalékát hasították ki maguknak. Második helyen áll a Nokia, utána pedig a Sony Ericsson. Érdekes az "egyéb" kategória is, ami 14 százalékkal képviselteti magát: ez valószínűleg azért van, mert a statisztikai rendszer valamilyen okból nem tudta beazonosítani az adott készüléket.

Az operációs rendszerek viszonyában jócskán eltérnek a mérési eredmények: ahhoz képest, hogy a felhasználók 31 százaléka rendelkezik Apple készülékkel, az iPhone OS a felmérés szerint 52 százalékos részesedést ért el. Ez, illetve a Symbian 39 százaléka azért jöhetett ki, mert a Sony Ericsson telefonjainak nagy többsége már nem egyedi operációs rendszert futtató készülékek. (Ugyanez a helyzet az LG vagy a Samsung esetében is.)

admob-2.jpgNyugat-Európa: részesedés operációs rendszer alapján (forrás: admob)

Úgy tűnik azonban, hogy a további arányok hogy rendben vannak: a piac második legnagyobb szereplője 39 százalékkal a Symbian, a Windows Mobile 5 százalékos részesedése pedig igen nagy érvágás lehet a Microsoft számára. A RIM 3 százalékos szereplése viszont nem mondható rossznak, tekintve, hogy Európában sosem volt igazán népszerű.

Amerikai Egyesült Államok
Az USA statisztikája még ennyire sem bonyolult, ráadásul felépítésében teljesen eltér az európai piacon tapasztalttól. Főleg azért, mert itt már az okostelefonokról szól a felmérés. A legtöbb adatforgalmat generáló okostelefon tehát az iPhone 3G, azonban itt a piac több mint felét birtokolja, számszerűen az 52 százalékát...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek