Cikkek

iPhone 3.0: hatszor gyorsabb JavaScript

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-02 10:10:06

Az új iPhone-os Safari teljesítmény szempontjából képes volt legyőzni a sokszorosan erősebb hardveren futtatott Internet Explorer 8-at is.

Gyakran találkozni olyan írásokkal, cikkekkel, amelyek egyes böngészőket hasonlítanak össze különféle szempontok alapján, de ezen leírásokban csak ritkán szokták kihagyni a rendereléssel kapcsolatos információkat. Általánosságban két szempont alapján lehet ezeket kitárgyalni: az egyik a szabvány-kompatibilitás, a másik pedig a JavaScript-feldolgozási sebesség. Mindkettő sarkalatos elem: a webes leíró-nyelvek - mint például az (x)HTML, CSS, XML - minél teljesebb implementálása a böngésző motorjába lehetővé teszi, hogy a webdesignerek- és programozók egyszerűen és hatékonyan legyenek képesek dolgozni, kihasználva a korral haladó szabványok adta lehetőségeket.

Az utóbbi néhány évben azonban egyre inkább fókuszba került a JavaScriptek feldolgozásának a sebessége is, ugyanis a modern "webkettes" oldalak kihagyhatatlan részét képezik: a JavaScript az AJAX-szal karöltve a weboldalakat képes még könnyebben kezelhetővé és esztétikusabbá varázsolni.

Azonban ha a két fő típust összehasonlítjuk, van egy nagy különbség: a böngésző a weboldalak HTML és CSS kódját egy az egyben megkapja, és gyakorlatilag változtatás nélkül csak meg kell jelenítenie. Azonban a JavaScript-el nem ilyen egyszerű a helyzet. Habár nyilvánvaló, hogy technikai szempontból a HTML+CSS megjelenítésekor is matematikai műveleteket kell végrehajtania a böngészőnek, a JavaScript bonyolultabb és több teljesítmény szükséges hozzá...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek