Cikkek

Iparági ERP - általános ERP

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-07-11 13:14:58

Az ERPblog szerzője az iparági megoldásokat veti össze az általános, bármely ágazatban bevezethető rendszerekkel.

Az egyedi rendszerek közel sem biztos, hogy egy iparágba készülnek, erre egyszerű példa egy számlázóprogram, amely szinte bármilyen iparágban bevezethető, mégsem mondható standard rendszernek. Másfelől vannak olyan nemzetközi standard rendszerek, amelyek csak egy adott iparágban szolgáltatnak. Tehát összességében elmondhatjuk, hogy az iparági megoldások között lehetnek egyedi és standard rendszerek, illetve az általános rendszerek között is megtalálhatók az egyedi készítésűek és a nemzetközi standardok.

Az ERPblog cikkében Giller Tamás, a DLM Solutions Kft. munkatársa vizsgálja meg az iparági megoldásokat és az általános rendszereket néhány kézenfekvő szempont alapján.

Árak
Az iparági megoldások általában drágábbak, mint egy általános rendszer, hiszen az adott iparág minden speciális tevékenységét képesek úgy kezelni, ahogy az az iparágra jellemző. De itt is meg kell különböztetni, hogy az iparági megoldás egyedi készítésű vagy nemzetközi standard. Amennyiben nemzetközi szoftvert használunk, úgy biztosak lehetünk benne, hogy jóval magasabb árat fogunk fizetni ugyanazért a szolgáltatásért.

Alkalmazhatóság
Egy rendszer alkalmazhatósága kell(ene), hogy befolyásolja a vásárlási szándékot, ezért ha az az iparág, ahol tevékenykedünk, külön szabályok alapján dolgozik, és nem húzható rá a klasszikus adok-veszek filozófia, akkor ne kisérletezzünk általános rendszerrel, hanem vizsgálódjunk a piacon - lehet, hogy van olyan cég, amelyik kifejezetten erre a piacra specializálódik...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek