Cikkek

Internet Explorer 8 előzetes

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-16 17:10:06

A Microsoft bízik benne, hogy a Web Sliceshoz és In-Private Browsinghoz hasonló szolgáltatásokkal a böngésző visszahódítja az IE7-tel elveszített felhasználókat.

Nagyon sok múlik az Internet Explorer 8 sikerén: a Microsoft 7 százalékos piaci részesedést vesztett a böngészőpiacon az Internet Explorer 7-tel szembeni elégedetlenség, valamint a Firefox, a Safari és a Chrome böngészők szolgáltatásokkal teli, friss változatai miatt. Az IE7-tel kapcsolatos leggyakoribb kritika, hogy lassan telepíthető, illetve a benne lévő újdonságok csak az IE6-hoz képest számítanak újnak, a konkurens böngészők már mind tartalmaztak ilyen szolgáltatásokat. A január óta megjelenésre jelölt (release candidate) változatban elérhető Internet Explorer 8 zömében szintén olyan újításokat tartalmaz, amelyek már megtalálhatók a konkurenseknél - ezek közül mutatunk most be hetet. Mivel a hivatalos fordítás nem készült el, a szolgáltatásokat eredeti, angol nevükön említjük; az utánuk lévő fordítás a mi szüleményünk, közel sem biztos, hogy a böngésző honosított változatában is így szerepelnek majd.

Web Slices
A szolgáltatás olyan oldalakról gyűjti be az információt, amelyek gyorsan változó adatokat tartalmaznak. Ilyenek például a részvényárfolyamok, a webes aukciók vagy az időjárás-előrejelzések. Azokról az oldalakról, amelyek Web Slices-kompatibilisek (kb. Web Szeletek), a böngésző begyűjti az információt, és a Kedvencek sávra helyez egy gombot, ami villogni kezd, ha az oldalon változás van. Annak a gyakoriságát, hogy a böngésző milyen időközönként kövesse a változásokat, mi állíthatjuk be. A Web Slices és egy RSS-olvasó közötti különbség abban áll, hogy míg az utóbbit a tartalmak hosszú távú követésére használjuk, addig a Web Slices oldalai jó eséllyel gyakran cserélődnek a böngésző Kedvencek sávjában.

Nem minden weboldal kompatibilis a szolgáltatással, de olyan népszerű lapok már igen, mint az eBay, a Digg, vagy a Facebook. A Microsoft természetesen dolgozik rajta, hogy ezek körét bővítse. Ha egy oldal Slices-kompatibilis, az könnyen kiderül, mert egy kis zöld ikon jelenik meg egyes elemei felett, ahogy a kurzort végigvisszük felette.

A Web Slices szolgáltatást bemutató videó a Microsofttól

Tab Groups
A Microsoftot azzal gyanúsították meg, hogy a Tabek ötletét a Firefoxtól leste el. Az IE8-ban a szoftvercég a Fülek csoportokba rendezésével igyekszik kibővíteni a Tab koncepciót. A Tab Groups (kb. Fül Csoportok) az egymással összefüggésben lévő füleket rendezi, az ugyanarról az oldalról megnyitott új fülek egymás mellé kerülnek, és ugyanazzal a színnel vannak jelölve. Az így kialakított csoportok egységként rendezhetők át, vagy zárhatók be.

Compatibility View
Azokon az oldalakon, amelyek nem kompatibilisek az IE8-cal, a szöveg és a képek egy zavaros, össze-vissza kupacban jelennek meg. A Compatibility View (kb. Kompatibiliási Nézet) gombra kattintva az éppen betöltött oldalt az IE7 motorjával töltődik le újra, akkor már valószínűleg helyesen. Az IE8 képes megjegyezni, hogy mely oldalakat kell letölteni az IE7 motorjával, így a felhasználónak nem kell minden alkalommal rákattintani a gombra, amikor felkeresi ezeket.

Accelerators
Ha az IE8-ban kijelölünk egy tetszőleges hosszúságú szöveget, akkor felette egy kék Accelerator ikon jelenik meg. Ha rákattintunk, akkor számos szolgáltatáshoz férhetünk hozzá nagyon kényelmesen. Például egyetlen mozdulattal megjeleníthetünk egy címet a térképen, vagy lefordíthatunk egy kifejezést. A felhasználók kiválaszthatják és menedzselhetik az Acceleratorokat (kb. Gyorsítók), letilthatják azokat, újabbakat telepíthetnek, vagy akár törölhetik is, amit feleslegesnek tartanak. Már most számos Accelerator áll rendelkezésre: ilyen az összes Windows Live szolgáltatás, a Google és Yahoo szolgáltatásai, vagy például a Wikipédiás és YouTube-os közvetlen keresések.

Az Accelartor-ok működését bemutató videó a Microsofttól

In-Private Browsing
A Google Chrome-ban találkozhattunk először olyan funkcióval, amely az inkognitóban való böngészést tette lehetővé - ezt a szakma azonnal pornóböngészésnek kezdte becézni. Az IE8-ban ez a funkció "In-Private Browsing" (kb...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek