Cikkek

Százszoros sebesség, ötször alacsonyabb fogyasztás

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-10-17 11:10:03

Az Intel megkezdte csúcsteljesítményű szilárdtest meghajtóinak szállítását. A 32 gigabájtos SSD modelleket kiszolgálókba szánják.

Az Intel X-25E jelzésű, SATA-II felületű SSD-it kiszolgálókba, munkaállomásokba és tárolórendszerekbe szánja. Az X-25E nevében az "E" az extrémre utal, ugyanis az 50 nanométeres csíkszélességű technológiával készült single-level cell (SLC) NAND flash memóriákra épülő meghajtó a hagyományos merevlemezek írási-olvasási teljesítményének a százszorosát nyújtja. Az Intel által közzétett adatok szerint az SSD akár ötször kevesebbet fogyaszt, mint egy merevlemez, és tulajdonképpen ez az a tulajdonság, amely miatt még az adattárházak, szerverfarmok számára vonzó lehet.

Az Intel SSD-jét olyan feladatoknál érdemes bevetni, ahol a számítási teljesítmény nagy mértékben függ a háttértár felületén véletlenszerűen elhelyezkedő adatok elérésétől, azok gyors írásától-olvasásától. A mozgó alkatrészt nem tartalmazó szilárdtest meghajtók úgy gyorsabbak, hogy közben kevesebbet is fogyasztanak. Az Intel IOPS-ban (Input/Output Per Second - Másodpercenkénti Bemeneti/Kimeneti [művelet]) adja meg a meghajtó teljesítményét. A specifikációk szerint a 32 gigabájtos meghajtó 35 000 IOPS-t produkál 4 kilobájtos adatblokkok véletlenszerű olvasásakor, illetve 3 300 IOPS-t 4 kilobájtos adatblokkok véletlenszerű írásakor, míg olvasási késleltetése 75 mikroszekundum.

Az eszköz fogyasztása mindössze 2,4 watt, lineáris olvasási sebessége 250 megabájt másodpercenként, míg lineáris olvasási tempója 170 MB/s. Ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy a 2,5 hüvelykes merevlemez helyére illeszkedő SSD meghajtó hogyan teljesít egy asztali vagy noteszgépekbe szánt SSD-vel, illetve a jelenleg hozzáférhető leggyorsabb SATA-II merevlemezzel szemben, érdemes egy pillantást vetni egy korábbi tesztünk mérési eredményeire.

Ha hihetünk a gyári adatoknak, akkor az Intel ezt a figyelemreméltó teljesítményt egy tízcsatornás NAND architektúra lévén éri el. Az eszköz élettartamáról a cég úgy nyilatkozott, hogy a 32 gigabájtos verzió napi 3,7 terabájtnyi adat írásával számolva legalább három évig működőképes, míg a hamarosan érkező 64 gigabájtos verzió minimum hat évet bír ki...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek