Cikkek

Intel SSD-k 34 nanométeres technológiával

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-07-22 14:10:04

Az Intel 34 nanométeres csíkszélességű technológiára állítja át a NAND flash-alapú szilárdtestest-meghajtó gyártását, aminek kapcsán komoly árcsökkentést ígér.

A cellánként két bit tárolására képes MLC (multi-level cell) szervezésű Intel X25-M SATA SSD a mellert 160 gigabájtos kivitelben érhető el. Az SSD-k adattároló eszközök a számítógépeken belül. Mivel az SSD-k nem rendelkeznek mozgó alkatrésszel, gyorsabbak és kevesebb energiát is fogyasztanak, mint a hagyományos merevlemezek. Kevésbé érzékenyek a fizikai behatásokra is azoknál, illetve töredezettségmentesíteni sem kell a rajtuk tárolt adatokat, hiszen nincs bennük mozgó olvasófej, melyet pozícionálni kellene, a meghajtó bármelyik részéről ugyanolyan sebességgel érik el az adatokat. A probléma csupán az áruk, mely sokszorosa a merevlemezekének.

- A célunk nem egyszerűen az volt, hogy elsőként fejlesszük ki a 34 nanométeres NAND flash memória technológiáját, de tegyük mindezt az 50 nanométeres technológiára épülő termékeinkhez képest legalább ugyanolyan vagy jobb teljesítmény mellett – mondta Randy Wilhelm, az Intel NAND Megoldások Csoport felelős alelnöke és vezetője. - Tavaly elég nagy hatást gyakoroltunk a piacra áttörést jelentő SSD-inkkel, és az ugyanolyan vagy jobb teljesítményt biztosító új termékekkel vevőink, olcsóbban juthatnak hozzájuk.

Az Intel közleménye szerint, az előző, 50 nanométeres változattal összevetve, az új X25-M alacsonyabb késleltetést és nagyobb sebességet produkál a másodpercenként elvégzett kimeneti/bemeneti műveletek (IOPS) terén. A cég szerint 25 százalékkal csökkent a késleltetés, 65 mikroszekundumra (0,065 milliszekundum). Csak összehasonlításul: Egy merevlemez nagyjából 4000 mikroszekundumos (4 milliszekundum) késleltetéssel dolgozik. A meghajtó írási-olvasási sebességét a cég IOPS-ban adja meg – amit sokan kritizálnak azért, mert esetenként félrevezető lehet és nem garantálja a valódi alkalmazásokkal produkált teljesítményt. Az Intel szerint IOPS-ban kifejezve az új SSD teljesítménye a kétszerese az előző generációénak.

A 80 gigabájtos X25-M új nettó nagykereskedelmi listaára 225 dollár, ami 62 százalékkal kevesebb a tavalyi 595 dolláros kezdőárnál. A 160 gigabájtos változat új ára 440 dollár, ami több mint 53 százalékos csökkenés az eredeti 945 dollárhoz képest. Az árak nyilvánvalóan jelentősen kedvezőbbek, mint a korábbi SSD-knél, de persze még mindig messze vannak a hagyományos, mechanikus merevlemezekétől....

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek