Cikkek

Ilyen a Box

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-11-19 12:10:03

A RaidSonic otthoni felhasználóknak szánja Icy Box IB-NAS4210 hálózatos adattárolóját, de idehaza inkább kisebb irodákba való. Megvizsgáltuk, hogy ilyen feladatkörben megállja-e a helyét.

Az Icy Box termékeket gyártó RaidSonicra érdemes odafigyelnünk, mert hálózatos SOHO termékeik bizony felveszik a versenyt a legismertebb gyártók modelljeivel is. A 4210-es NAS-uk egyértelműen az otthoni felhasználókat célozza, de nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy lássuk: a mi piacunkon inkább a kis irodákban fog megjelenni. Az USB 2.0-ás csatlakozón keresztül közvetlenül a számítógépünkhöz - ami lehet PC és Macintosh - is köthető NAS egyetlen, 3,5 hüvelykes, SATA csatolós, maximum 1 terabájtos merevlemezt képes fogadni, ami nem a tartozéka. Így a gigabites Ethernet csatolós eszköz az USB kapu révén egyszerűen feltölthető a megosztásra szánt adatokkal.

Mivel a kis NAS csupán egyetlen merevlemezt képes fogadni, értelemszerűen nem lehet adatok bombabiztos, hibatűrő tárolására használni. Éppen ezért a létfontosságú adatokat nem tanácsos rábízni, szemben az USB-s nyomtatónk hálózatos megosztásával, amire az előlapon lévő csatlakozón keresztül ugyancsak képes. A Icy Box NAS menüje nagyon egyszerű, de nem pejoratív értelemben - ezalatt most a könnyű kezelhetőséget és az átláthatóságot értjük. Értékeltük, hogy a felület a létező legegyszerűbb angolsággal íródott, ami nagy segítséget jelent a legtöbb felhasználónak.

icybox.jpg

A 4210 minden olyat tud kicsiben, amire a sokkal drágább, nagyobb igénybevételre szánt társai képesek. Bár valószínűtlennek tűnik, hogy ilyen kicsi eszköznél a meglepően fejlett felhasználókezelés szempont lenne, mégsincs limitálva, hogy hány felhasználót definiálhatunk. Meghatározhatjuk, hogy milyen könyvtárakat érhetnek el, és azt is, hogy mekkora tárhelyet használhatnak, valamint csoportokat is létrehozhatunk, ami még egyszerűbbé teszi a rend kialakítását és fenntartását.

Az apróság a Windows és OS X operációs rendszert futtató gépek által látható (Samba) fájlmegosztáson kívül a Unixot és Linuxot (NFS) futtató gépeket is ki tud szolgálni, de képes az internet felől is átjárható FTP kiszolgálóként is működni. UPnP-AV kiszolgálóként szintén működőképes a hálózati médiajátszókhoz, de ehhez meg kell vásárolni a Twony Media licencet, mert az eszközzel csak egy harmincnapos próbaverzió érkezik...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek