Cikkek

Ígéretes Flash-memória fejlesztések

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-19 13:10:03

A szilárdtest meghajtókkal kapcsolatos fejlesztések megoldani látszanak a két legnagyobb problémát.

A Flash-alapú szilárdtest meghajtóknak (SSD) két olyan hátránya is van - magas árukon kívül -, mely lassítja elterjedésüket a vállalati szegmensben: az élettartamuk és kapacitásuk. A héten két olyan új technológiai bejelentés is napvilágot látott, melyek ezeket a gondokat hidalják át. Az új technológiák a mobilgépekbe épített SSD-kben is minden bizonnyal megjelennek majd.

z első bejelentés a Sun-tól és a Micron-tól származik, akik az SLC-szervezésű SSD-k életciklusát tízszerezték meg és azok így egymillió írási ciklust bírnak ki. Ez óriási előrelépés és nyilvánvalóan eloszlatja a kételyeket, hogy az SLC-meghajtók alkalmasak lehetnek vállalati környezetben, kiszolgálókban történő felhasználásra. A dolog szépséghibája, hogy a bejelentés - vagy akár a Micron, akár a Sun weboldala -, egy szóval sem említi, hogy milyen technikával értek el ilyen óriási ugrást, csak azt, hogy a technológia az MLC-szervezésű meghajtókban is használható.

A másik fontos bejelentés a Toshibától érkezett, mely szerint fél terabájtos meghajtókat dobnak piacra. Az árat nem hozták nyilvánosságra, csak sebességadatokat, mely szerint az SSD-k maximális szekvenciális olvasási sebessége 240 megabájt másodpercenként, míg a maximális szekvenciális írási sebessége 200 megabájt másodpercenként. A két adat igencsak jónak számít különösen, ha a 2,5 hüvelykes, hagyományos, mechanikus merevlemez meghajtókhoz hasonlítjuk őket...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek