Cikkek

IDF: Szilánkok

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-08-25 11:10:03

Helyszíni tudósításunk lezárásaként, a múlt hét legfontosabb IT eseményén, az Intel Fejlesztői Fórumán készült, "ezer szónál többet mondó" fotóinkat és a kapcsolódó rövid történeteket tárjuk Önök elé.

Vitán felül, az elmúlt hét legfontosabb IT eseménye az Intel őszi Fejlesztői Fóruma volt, melyről helyszíni tudósításokkal jelentkeztünk. Mint minden ilyen eseményen, most is számos olyan paparazzo stílusú fotót készítettünk, melyeket aztán nem használtunk fel tudósításunkban, mert nem feltétlenül vágtak témába a legfontosabb, legizgalmasabb bejelentésekkel kapcsolatban. Ezekből szedtünk össze egy csokorra valót. Az IDF mindig rendelkezik egy jókora kiállítási területtel, ahol az Intel és "barátai" mutatják be újdonságaikat, gyakran éppen folyó kutatási projektjeiket. Képeink többsége itt készült, míg némelyik a színfalak mögötti, zárt körű, csak a sajtónak szóló kerekasztalbeszélgetésekről való.

Lila Ibrahim az Intel Classmate PC termékvonalának nagyasszonya a sajtónak bemutatta az oktatási célú gépek egy új verziójának prototípusát. A tábla PC-vé alakítható Classmate még hónapokra van a piacra dobástól, de azt már most lehet róla tudni, hogy az Intel Atom processzor a szíve és valamivel kevésbé strapabíró, mint elődjei. A gépet úgy tervezték, hogy nem csupán a mellékelt tollal, hanem újjal bökdösve, írva, vagy festve is használható legyen, így az írástanításban is használható. Ibrahim egy percig sem titkolta, hogy a Classmate PC jó üzlet a cégnek és nem próbálta az emberbaráti szeretet köntösébe öltöztetni a témát. Ugyanakkor érdekességekkel is szolgált a Classmate-tel kapcsolatban. A gépet sok helyen úgy használják, hogy egy osztálynyi mennyiség (1-2 tucat gép) jut több osztályra. Más, szerencsésebb helyeken az egyes nebulóknak saját gépük van, melyet haza is visznek. Sok ilyen országban a szülők, a család is használja a gépet, még felhasználói klubok is alakultak. A készítők meglepetésére olyan helyeken is felbukkan a Classmate, ahol nem is számítottak rá - például kórházak sürgősségi osztályán, ahol a nővérek a páciensek adatainak rögzítésére használják -, mert a programban résztvevő partnerek felismerték, hogy a gép felfogható egy a szokásosnál sokkal ellenállóbb netbooknak is.

classmate1.jpg classmate2.jpg  classmate3.jpg  classmate5.jpgAz Intel Classmate PC tabletté alakítható változatának prototípusa.

Az IDF kiállítási területén - alias showcase - az Intel a partnerei netbookjait gyűjtötte egy kupacba. Itt fedeztük fel a Gigabyte M912-es, tabletté alakítható netbookot is, amiről csak annyit tudtunk eddig, hogy majd kapható lesz nálunk is. Medion Akoya Mini E1210 fedőnéven itt jött velünk szembe az MSI Wind is.

gigabyte1.jpg gigabyte2.jpg Gigabyte M912 tablet-netbook, Intel Atom alapokon. Valamikor majd hozzánk is jön. medion.jpgMedion Akoya Mini E1210 alias MSI Wind.

A showcase-en jött velünk szembe ez a lezser tartású robot is, mely képes felismerni "gazdája" arcát és követni azt.

robot.jpgNe nézz rám ferde szemmel! Arcfelismerésre képes robot.

Sikerült lencsevégre kapnunk egy Nehalem processzort fogadó, Intel fejlesztői alaplapot is. Amikor a memóriafoglalatok mellett látható rövid foglalat felől kérdeztünk, akkor kicsit zavart egymásra tekintgetés és fejvakarás volt a biztos jele annak, hogy sikerült valami olyasmit észrevennünk, amit nem kellett volna, pontosabban amiről nem akart még beszélni a cég. Az apró foglalat a már ismert Intel Turbo Memory - vagy annak utódja, a végleges név nem ismert - flash-memóriájának kártyáját fogadja...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek