Cikkek

IDC: 2009 a felhő éve lesz

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-12-16 15:10:05

Az informatikai iparágra is kihat ugyan a gazdasági válság, de ezzel együtt folytatódik a szektor átalakulása.

Az amerikai IDC piackutató a napokban közzétett, a 2009-es informatikai piacra vonatkozó előrejelzése szerint 2009-ben két erő feszül egymásnak a globális IT piacon: az egyre mélyülő gazdasági világválság az informatikai szektorra is rányomja a bélyegét, ugyanakkor folytatódik a iparág több éve tartó átalakulása is; ez a két egymásra ható trend fogja meghatározni a legtöbb piaci folyamatot.

Az előrejelzés szerint a globális IT növekedés felére esik vissza, emiatt kritikus fontosságú lesz a szállítók számára, hogy olyan szegmensek irányába mozduljanak el, amelyeknél a piaci átlag feletti bővülés várható. A fejlődő piacok és a kis- és közepes vállalkozások költései jelentősen visszaesnek majd, de a piac átlagos növekedését még így is jelentősen, az ideinél is nagyobb mértékben múlják majd felül.

Bővülő e-kereskedelem
Az IT iparág elmozdulása a "számítási felhő" irányába egyre gyorsabb lesz -a gyenge gazdasági teljesítmény miatt a felhasználók egyre nagyobb számban mozdulnak el a "számítási felhő", modell alapján kínált olcsó megoldások felé, egyre több IT szállító fog ilyen szoftverszolgáltatási csomagokat kínálni.

Az IDC szerint az offline gazdaság gyengélkedése következtében egyre több vásárló vásárol majd az interneten: 2009-ben az online vásárlók száma elérheti a másfél milliárdot, akik összesen 8 billió dollárt költenek majd el az elektronikus áruházakban.

A távközlési iparág konszolidációja tovább folytatódik, és jelentősen bővül majd, a fejlett piacokon elsősorban a skálázható megoldások iránti igény növekedésének köszönhetően, míg a fejlődő piacokon inkább a mobilszolgáltatások folytatódó térnyerésének köszönhetően. A "felhő-modell" terjedése következtében jelentősen növekszik majd a kereslet a távközlési cégek értéknövelt szolgáltatásai iránt is.

Leomlik a fal
Eközben tovább folytatódik az otthoni és az üzleti IT közötti fal leomlása: a gazdasági helyzet és a "web 2.0 kultúra" térnyerése következtében a fogyasztói és az üzleti technológiák tovább közelednek egymáshoz, ami a szállítók számára új lehetőségeket hordoz, ugyanakkor azzal a veszéllyel is jár, hogy új "dinoszauruszok", informatikai óriáscégek jönnek létre - figyelmeztet az IDC az előrejelzésében.

Az információkhoz való hozzáférés és azok elemzése 2009-ben még nagyobb üzletté válik, egyrészt a hitelválságra történő reakcióként, másrészt a közösségi oldalakon és videómegosztókon található információáradat kezelésének igénye miatt...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek