Cikkek

A HP Labs legérdekesebb fejlesztései

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-01 13:10:04

Szatyorba gyűrhető képernyő, macskafelismerő algoritmus és IT-ökológiai rendszerek: a HP Labs jelenlegi kutatási projektjei közül a hét elején mutatott be néhányat amerikai laptársunk.

Az innováció mindenhol egyszerre érdekes, forradalmi, vagy lépésről lépésre araszoló, földhözragadt folyamat. Minden emlékezetes felfedezést - legyen szó a flash memóriákról, a HD filmekről vagy a négymagos processzorokról - számtalan ismétlődő kutatási művelet előz meg. John Brandon cikkéből kiderül, hogy a Hewlett-Packard Labs annyiban különbözik más informatikai laboroktól, hogy az ott dolgozó 600 fős személyzet egyszerre csak 50 nagyobb projektet visz, melyek alá kisebb folyamatok is tartoznak. Összehasonlításképpen: a Microsoftnál például 800 szakember több száz projekten dolgozik egyszerre.

Sok HP-kutatót közvetlenül a nyomtatás, a megjelenítés és a szervertechnológia köti le, de az idén más irányú, folyamatban lévő terveket is előre felfedett a hatvan éves múltra visszatekintő cég. Ezek a projektek általában a HP Labsnél futnak, de vannak köztük olyan külső fejlesztések is, amelyeknél a HP csak az alapötletet adta. Az egyik ilyen sokat ígérő kutatás a hajlékony kijelző kifejlesztésére irányult.

Képzeljünk el egy képernyőt, ami majdnem teljesen műanyagból készült, és egyrészt eldobható, másrészt akár egy szatyorban szállítható összetekerve, de a képminősége ugyanolyan, mint egy LCD monitoré. A HP Labsnél már kifejlesztették ezt a technológiát, és SAIL-nek (self-aligned imprint lithography) nevezték el. Természetesen a hajlékony kijelző ötlete nem számít újkeletűnek. Mégis egészen mostanáig kellett várni rá, hogy az Arizonai Egyetemen elkészüljön az első teljes felbontású prototípus, amelyet a gyakorlatban - jelesül az amerikai hadseregnél - is felhasználnak majd. A termék nem csak praktikus, de az anyagválasztás gazdaságosan teszi lehetővé a folyamatos gyártását.

A HP laboratóriumában született a Color Thesaurus nevű online program, egy olyan színkincstár, ami arra hivatott, hogy a felhasználó által keresett színek neve alapján kiadja a lehetséges legtöbb variációt. Ez durván 600 különböző általános színt jelent (mint példáil a cián vagy a lime-zöld), de a dizájnerek ezeknek több ezer változata közül válogathatnak. A megoldás nyomtatáshoz kapcsolódó változatával a felhasználók a nyomtatott késztermékek előállításakor könnyen beazonosíthatják a színeket. Nathan Moroney, a Color Thesaurus fejlesztője szerint a lényeg, hogy vizuális eszköz is segítse az IP-címekhez hasonló színelnevezések kiválasztását. A CT alapján a HP Labs MagCloud projektjének bevonásával az online kísérleten túl nyomtatott referenciakönyv is készül.

A Snapfish a HP tulajdonában lévő portál, amely a fotótárolásra és rendszerezésre is képes, hasonlóan például a Flickr.com-hoz. A Snapfish Labs a képek színeinek tökéletesítésén vagy az automatikus méretezésen túlmenően azonban egy Pet Eye nevű szolgáltatással is előállt. Ma már számtalan alkalmazás képes jól-rosszul kiiktatni a vörösszem-effektust azokon a felvételeken is, amelyeket szűrő funkció nélküli gépekkel készítettek, némelyik pedig arra is képes, hogy összehozza a bőrszín és a szemszín valósághű arányát. A Pet Eye újdonsága, hogy nem csak az emberi arc színeivel és arányaival dolgozik, hanem olyan algoritmussal, amely a felvételeken szereplő (házi)állatokat is felismeri, és a megfelelő színekkel korrigálja a hibákat. A HP Labs kutatója, Qian Lin ezzel kapcsolatban elmondta: a felismerés a mai napig komoly problémát jelent, ha például egy karácsonyfa-izzót kell megkülönböztetni egy autó fényszórójától, így a Pet Eye osztályozási és színadat-egyeztetési szekvenciája túlmutat a perzsa macskák fotóinak kozmetikázásánál.

A HP Labs az adattárolás hatékony formáit keresve önfenntartó adatközpont-rendszert fejleszt. Ahelyett, hogy több energiát kellene felhasználni a növekvő adatmennyiség tárolására, ennél az újításnál arra törekedtek, hogy az épületek - vagy akár városok - energiaközpontjainak gazdaságosabb üzemelésre ösztönözzenek. A HP szerint a fenntartási költségek 25-40 százalékkal csökkenthetők a rugalmasság, a hatékonyság, a hűtés vagy az alkalmazkodóképesség javításával. Ez esetenként közvetett megoldásokat jelent, például olyasmit, hogy a tárolóegységek hőtermelése más célokra is felhasználható. Az adatközpontok energiafelhasználásának valós idejű monitorozása és a szolgáltatási szintű szabályozás abban segíthet, hogy egy-egy megoldás a speciális elvárásoknak is megfeleljen. (Jelenleg a legtöbb adatközpont a szükségesnél nagyobb kapacitással próbálja kivédeni az üzemszüneteket.) A következő generációs nagyvárosokban idővel megjelenhetnek azok az IT-ökológiai rendszerek, amelyek a lehető legkisebb veszteség elszenvedésével teszik lehetővé az energia hatékonyabb felhasználását.

Az adatátvitel sebességének fokozása a HP Labs egyik legfontosabb célja. A photonics üvegszálas optikai kábeleken keresztül szállítja az adatokat - általában adatközpontok és más épületek között -, de a jövőben nem csak szervereket lesz képes összekötni a tárolóegységekkel, hanem a számítógépek belső adatszállítására is felhasználják...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek