Cikkek

Hogy megússzuk szárazon...

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-08-21 14:10:03

Nyáron megszaporodnak a vízi balesetek és a bűncselekmények, ilyenkor nagy segítséget nyújt a járőröknek az EDR.

A Pro-M Zrt. folyamatosan fejleszti az Egységes Digitális Rádió-távközlő rendszert. Ennek legújabb eredményeként a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BRFK - DVRK) tevékenysége vált hatékonyabbá.

Az EDR rádiók hálózatba állítása óta a vízi járőrök egymás közti és ügyelettel történő kommunikációja biztosított, hiszen ezek a készülékek a BRFK - DVRK teljes működési területén elérhetők, ráadásul a rendszer kiváló vételi körülményeket biztosít. A Pro-M által létrehozott biztosabb rádiókapcsolat jóvoltából a Dunai Vízirendészet járőrei egyéb területi szervek járőreivel, ügyeleteivel is közvetlenül forgalmazhatnak.

Az úszólétesítmény adatlekérdező rendszer - amelynek alap adatbázis feltöltését a Nemzeti Közlekedési Hatóság végzi - jóvoltából, eddig elképzelhetetlen komplexitású adatállomány áll a BRFK - DVRK kollégáinak rendelkezésére a szabálysértések és bűnesetek megoldásában. A tárolt adatokat a járőrök az EDR szolgáltatásain keresztül érhetik el. A rendszer tesztelése a BRFK - DVRK-nál 2008 januárjában kezdődött, amelyet a pozitív tapasztalatoknak köszönhetően, már április óta élesben alkalmaznak a vízirendészet munkatársai.

- A GPS helymeghatározóval felszerelt rádiók további funkcióit is kihasználjuk az adatlekérdező rendszerhozzáférés mellett - mondta Csobay Balázs százados, a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság helyettes vezetője. - Az EDR helymeghatározási szolgáltatása teljes mértékben biztosítja számunkra, hogy a GPS koordináták megadásával már a jelentésekben pontosan meghatározhassuk a baleseti helyszíneket. Gondolok itt arra, hogy az illetékességi területünkön - amely a Dunának az országhatártól országhatárig terjedő szakasza - összesen 40 vízijárművünk állhat szolgálatban, amelyek pontos tartózkodási helyét folyamatosan kontroll alatt tartjuk a digitális technológiának köszönhetően. A pontos, gyors helymeghatározás egy riasztásnál akár életeket is menthet.

Ugyanezzel a funkcióval a járőrök mozgása is visszakereshető és elemezhető, amely hozzájárul a hatékonyabb parancsnoki ellenőrzéshez és az új, észszerűbb útiránytervek kialakításához egyaránt...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek