Cikkek

Hivatalos Windows 7 árak

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-26 12:10:04

A Microsoft nyilvánosságra hozta a Windows 7 árakat. Európában nem lesz upgrade változat, köszönhetően az EB antitröszt vizsgálata szülte európai Win 7 verziónak!

A Microsoft a Windows 7 verziók nagy-britanniai árait közölte; Európában nem lesz upgrade változat a Windows 7-ből, csak licencelési, árazási szempontból létezik majd ilyen. Technikailag az európai upgrade verziók teljesnek számítanak és nem telepíthetőek közvetlenül a régi operációs rendszerre.

Információmorzsák
A Windows 7 megjelenésének hivatalos dátumát - október 22. - már tudjuk egy ideje. A honosított, magyarul beszélő változatra sem kell sokkal tovább várnunk, az október 31-én érkezik. Azt is tudjuk pár hete, hogy az öreg kontinensen egy speciális, Internet Explorer nélküli Windows 7 változat lesz csak beszerezhető. A Microsoft mostani bejelentéséből kiderülnek a Windows 7 változatok Angliában érvényes árai, melyet rögvest össze is hasonlítottunk az Egyesült Államokban érvényes árakkal.

win7araktablazat.jpgAz angliai és amerikai árak összehasonlítása. Közel sem biztos, hogy a brit árak lesznek érvényesen nálunk is

A Microsoft minden piacon olcsóbban kínálja a Windows 7 otthoni felhasználóknak szánt változatát, mint amennyiért a szintén nekik szánt Vistát adja. A Windows 7 Home Edition 20 fonttal - körülbelül 6480 forinttal - olcsóbb, mint a Windows Vista hasonló nevet viselő változata, de a Professional és az Ultimate változatok ugyanannyiba kerülnek, mint Vista megfelelőik. Az Egyesült államokban tíz dollár az eltérés a már említett két otthoni verzió között.

A Microsoft június 25-én beindította az Egyesült Államokra, Kanadára és Japánra érvényes előrendelési ajánlatát. Akik előrendelik a Home Premium és Professional változatok upgrade változatát, azok rendre 58- illetve 50 százalékos árengedményt kapnak. Tehát a hónap elején, a Best Buy-tól kiszivárgott belső levélben szereplő információk helyesnek bizonyultak. A fenti három országban élők már le is tudják adni rendelésüket a Microsoft online üzletében vagy a cég partnereinél. Az ajánlat nekik július 11-ig él - japánban július 5-éig, vagy míg a készlet tart. Július 15. és Augusztus 14. között Angliában, Franciaországban és Németországban kínál majd hasonló módon kedvezményesen Windows 7-et a Microsoft, de arról, hogy pontosan mely verziókat és mennyiért, erről még nem hoztak nyilvánosságra információt. Megkerestük a kérdéssel a Microsoft Magyarországot, hogy számíthatunk-e hasonló ajánlatra Magyarországon is. Amint megérkezik a válasz, azt azonnal közzétesszük.

Az Európai Bizottságnak köszönhetjük?
Az egészen biztos, hogy az előbb említett, nyugat-európai kedvezményes ajánlat technikailag más Windows 7 változatokra fog vonatkozni mint az Egyesült Államokban, mivel a Microsoft nem forgalmaz majd az öreg kontinensen upgrade változatot. Ez a lépés annak az eredménye, hogy a cég az Európai Bizottság trösztellenes vizsgálatára válaszul úgy döntött, hogy a korábbi Windows változatokat - mint túlhaladott termékeket - már nem módosítja, csak az új Windowsból távolítja el böngészőjét. Ha a korábbi, Internet Explorert mindenképpen tartalmazó Windowsokra telepítenénk rá a Windows 7-et, akkor logikusan az tartalmazná a Microsoft böngészőjét, tehát azért, hogy ez ne következhessen be és a cég ne adjon támadási felületet az EB-nek, inkább nem forgalmaz upgrade változatokat Európában...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek