Cikkek

Heti svéd kalózügyek

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-10 13:10:05

Miután a Kalózpárt képviselői helyet szerzett az Európai Parlamentben, az is kiderült, hogy a Pirate Bay ügyét nem tárgyalja újra az elsőfokú bíróság.

A Svédországban 2006-ban alakult Kalózpárt (Piratpartiet) a szerzői jogokkal és a szabadalmakkal kapcsolatos törvények reformját, a személyiségi jogok - mind a magánéletben, mind az interneten - erősítését és az állami adminisztráció átláthatóságának elérését tűzte zászlajára. A múlt heti EP-választásokon a Kalózpárt 7,1 százalékos eredményével megszerzett egy képviselői helyet az Európai Parlamentben. A párt ugyanakkor világméretűvé akar növekedni, de egyelőre kevés eredményt tud felmutatni az ország határain kívül. Az egyetlen fegyvertény, hogy Németországban sikerült 0,9 százaléknyi szavazatot besöpörnie, így átlépte az állami finanszírozáshoz szükséges 0,5 százalékos határt.

- Politikatörténelmet írtunk - jelentette ki Rick Falkvinge, a Kalózpárt vezetője. - Ma a politikusok megtanulták, hogyha azt teszik, amit a lobbisták akarnak, az a pozíciójukba kerül. Mi vagyunk a legnagyobb támogatottságú párt a harminc évesnél fiatalabb korosztályban.

A Kalózpártot elnevezéséről az elmúlt évek eseményei alapján sokan azonosítják az ugyancsak svéd Pirate Bay torrentoldallal, ám a politikai szervezetnek hivatalosan nincs köze a Pirate Bayhez - bár gyaníthatóan az oldal felhasználó közt szép számmal találnánk Piratpartiet-szavazókat...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek