Cikkek

Hatósági keménység és gazdasági érdek

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-23 18:10:05

A hazai technológiai szektor vezetői közül ezen a héten Érdi-Krausz Gábor, Lazarovits Márk és Scheidler Balázs kommentálja a közelmúlt híreit.

Eheti összeállításunkból kiderül, hogy mi várható el egy modern, EU-s országban, hogy a gazdasági érdek nem mindig azonos egy adott kormány (politikai) érdekeivel, végül pedig hogy hogyan hat az üzleti verseny a vállalati belső biztonságra.


1. EU-támogatás az elektronikus fizetéshez

A közel 4 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával létrehozott EFER rendszer 2010-től teszi lehetővé az elektronikus befizetéseket az állam felé.

Érdi-Krausz Gábor, ügyvezető igazgató, OKI Systems (Magyarország) Kft.

Minden informatikai fejlesztésről szóló hír - welcome! Amennyiben elfogadjuk, hogy az informatika - termelőeszköz szerepe mellett - a XXI. századi ember életét megkönnyítő szolgáltatásokat, működést biztosít, akkor a fenti hír pláne welcome!

A magyar állam hosszú hezitálás után nagyobb sebességre kapcsolt és elkezdte kifejleszteni azokat a(z informatikai) rendszereket, amelyekkel természetes- és jogi személy állampolgárainak könnyíti meg a mindennapi életben való eligazodást, létezést. Valljuk be, ez azért el is várható egy modern, Európai Uniós országban. Gondolom, hogy a támogatás ezt a célt szolgálja - csökkenteni a digitális szakadékot a tagállamok között.

Számítástechnikai cégben dolgozva azt remélem, hogy a fejlesztésre szánt összeg lehetőséget jelent a szakma képviselőinek is! Piacgazdaságban a kereslet, kínálat szabályozza a szolgáltatók számát, ugyanakkor az állam szerepe az, hogy lehetőséget biztosítson polgárai, vállalkozásai számára. Remélem, hogy a fenti hír munkában is lehetőséget jelent a számítástechnikai vállalkozások számára, nem csak befizetésben!

2. Változhat a külföldi munkavállalás az USA-ban

Lazarovits Márk, vezérigazgató, Synergon Informatika Nyrt.

A hírben olvasható eset nem egyedülálló, és több tanulsága is van. Az amerikai kormánynak joga, sőt kötelessége is a törvényes rendet biztosítani a foglalkoztatás területén. Gondolom, azzal is egyet lehet érteni, hogy az IT-szektor nemzetbiztonsági jelentősége nagy, így azt senki sem kifogásolhatja, hogy ebben a tekintetben is szigorodnak az ellenőrzések.

A világgazdasági válság kapcsán azonban felvetődhet egy olyan gondolat is, hogy a hatóság keménysége összefügghet gazdasági érdekekkel. A csaknem negyedmillió állástalan amerikai IT szakembert megnyugtathatja, hogy ezután nem kerülhetnek hátrányba valószínűleg jóval olcsóbb külföldi kollégáikkal szemben. Ez viszont feltételez egy kevésbé jóhiszemű véleményt is, vagyis azt, hogy a washingtoni szigorítást politikai szándékok (is) motiválhatták.

Az IT párját ritkítóan nemzetközi iparág, és a rá jellemző dinamizmust annak köszönhette, hogy a világ minden részében a legtehetségesebb szakemberek dolgoztak benne, mint ahogy az sem titok, hogy a legsikeresebb cégek zömében az Egyesült Államokban működtek. Csak remélni tudom, hogy ez a fajta globális versenypálya fennmarad. Talán az is segíthet ebben, ha közelednek a hasonló beosztásban dolgozók jövedelmei a világban. A Synergon-nál törekszünk arra, hogy a fejlesztésben, innovációban, kreativitásban élenjáró dolgozóinkat a versenyképes anyagi elismerésen túl, széles körű béren kívüli juttatásokkal, valamint nemzetközi képzési lehetőségekkel és hosszabb távú karriermenedzsmenttel motiváljuk.

3. Visszafogott védelmi beruházások

A Deloitte felmérése szerint egyes szektorokban csökkenteni kellett a védelemre fordítható kiadásokat, ami növelheti a biztonsági kockázatot.

Scheidler Balázs, ügyvezető igazgató, BalaBit IT Security

Az IT biztonságra fordított erőforrások csökkentése már rövid távon is megbosszulhatja magát, ami egyben azt is jelentheti, hogy a keletkező deficit jelentős részét viszonylag gyorsan vissza is fogják majd pótolni a cégek...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek