Cikkek

Harcos, fejjel a homokban

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-28 11:10:05

A hanglemez- és filmipar képviselői ünnepelnek, miközben a Pirate Bay zavartalanul működik tovább. Komolyan, tényleg nem látják a fától az erdőt?

Vajon milyen lehetett a nagy sarkantyúgyárak utolsó éve? Vagy azok a hónapok, mielőtt a papírgyárak leálltak a lyukkártyagyártással? Be kéne ültetni a nagy filmstúdiók és hanglemezkiadók embereit egy időgépbe, és visszaröpíteni őket ezekhez az eseményekhez, hátha rájönnek arra, hogy a hang- és mozgóképhordozó korongok sokkal inkább a közelmúltat képviselik, mintsem a jövőt. Merthogy más jelekből, úgy tűnik, nem tanulnak. Tavaly a HD DVD eltűnt a színről, a győztes pedig a Blu-ray lett, hip-hip hurrá! Ja, hogy azóta sem tudott a győzelmével mit kezdeni, és nem terjed el?

Persze, egyfelől mert drágák a lejátszók, és pont mostanában jutott el a kiadók tudatáig, hogy a DVD-ből is akkor lett sláger, amikor az asztali lejátszók ára elérte a 100 dolláros szintet. Úgyhogy igyekeznek 99 dolláros eszközöket kifacsarni az elektronikai cégekből. Másfelől: a fejlett piacokon elérhetők a legálisan letölthető, HD-felbontású filmek, illetve a HD-felbontásban sugárzó fizetős kábelcsatornák. Ki a csuda akar lemezekért szaladgálni és akár drága, akár olcsó lejátszókat venni, ha fogja a meglévő laptopját, ráköti a tévéjére, és megnézi rajta a neki kedves sorozatot, talkshow-t, mozifilmet?

bluraydvd.jpgJohn Klossner karikatúrája

Sőt! Nem is biztos, hogy a laptopjával kell babrálnia! Az új generációs játékkonzolok HD-minőségben képesek filmeket lejátszani. Mind a Sony, mind a Microsoft kínál letölthető filmeket - az utóbbi még 14 nap után lejáró, kvázi kölcsönözhető néznivalót is kínál. Csak éppen nem nekünk! A mi piacunkat sem az Xbox Video Marketplace, sem a PlayStation Store nem szolgálja ki.

Csak nekem tűnik a képmutatás csúcsának, hogy a kiadók a "csak tiszta forrásból" szlogent kiabálják, közben meg nincs lehetőség arra, hogy kényelmesen, az internetről letölthető filmeket, játékokat vásároljunk hivatalosan? A PlayStation 3-tulajdonosok - de akik az agyonhypolt iTunes zene-, szoftver- és filmboltot szeretnék magyar állampolgárként hivatalosan használni, szintén hasonló cipőben járnak - kénytelenek térképről kinézett, amerikai címekre regisztrálni kamu felhasználókat, és próbálgatni. És mindezt azért, mert nem lehetnek biztosak abban, hogy a hazai bank által kibocsátott hitelkártyáikat megeszi-e a PlayStation Store, amit meg értelemszerűen azért akarnak használni, hogy ott vásárolhassanak, azaz ott pénzt költhessenek el. Ők valóban pénzt akarnak elkölteni, csak éppen nem szolgálják ki őket!

Persze azzal, hogy nem létező amerikaiak nevében regisztrálnak, máris nem jogtiszta az, amit vásároltak. Igazi 22-es csapdája, amit csak úgy lehet kikerülni, hogy az online vásárlás helyett vehetnek lényegesen drágábban filmeket és játékokat, fizikai adathordozó korongokon. Hú, de jól jártunk!

Kedves kiadók! Tessenek már észrevenni, hogy az emberek rákaptak a letölthető tartalmakra, mert kényelmesek. Nem kell értük elmenni a nem is biztos, hogy olyan közeli plázába, ott vannak kényelmes, párkattintásnyi távolságra a neten. Ha az illegális letöltéssel kaptak rá, hát azzal, de ez mit sem változtat azon, hogy jelenleg Magyarországról hivatalosan, jogtisztán elérhető, HD-filmek letöltését lehetővé tévő internetes forrás nincs. (Zene téren nem ilyen reménytelen a hazai helyzet, létezik DRM-mentes forrás, de hogy az árképzésük hogyan viszonyul az iTunes 0,69, 0,99, 1,29 dolláros dalonkénti árához, illetve az ott meglelhető tartalmakkal mennyire versenyképes vagy sem a kínálat, az már más kérdés...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek