Cikkek

Gyorsan dolgoznak az adatroaming-törvényen

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-03-25 16:10:04

Jó esély van rá, hogy az adatroaming maximálásáról szóló törvény lesz a leggyorsabb, amit az Európai Parlament valaha elfogadott.

Kedden az Európai Parlament tagjai és az EU 27 kormányának képviselői informális megegyezésre jutottak az adattovábbítás díjainak csökkentéséről. Adina-Ioana Valean, a tárgyalásokon részt vevő román EP-képviselő elmondta: a tervezetet még jóvá kell hagyni, de az egyeztetések nehezén túl vannak. Ha minden a menetrend szerint zajlik és áprilisban az EP megszavazza a szöveget, akkor az európai törvényhozás történetében ez lesz a leggyorsabban elfogadott jogszabály. A törvény első változatát tavaly szeptemberben dolgozta ki az Európa Tanács.

A tervezet szerint július 1-től a szolgáltatók legfeljebb nettó 0,43 eurót számlázhatnak ki külföldről (pontosabban az EU területéről) indított mobilhívások esetében, illetve 0,19 eurót a fogadott hívásokért. Jövő év júliusától ezek a díjak 0,39, illetve 0,15 euróra csökkennek, 2011-ben pedig 0,35 és 0,1 euróra. Ezzel párhuzamosan a szolgáltatóknak át kell térniük az eddigi 30 másodpercenkénti roaming-számlázásról a másodperc-alapúra...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek