Cikkek

Gyárakat zár be az Intel

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-01-22 12:10:03

Nagyjából egy héttel azután, hogy az Intel közzétette 2008 utolsó negyedévének pénzügyi eredményeit, bejelentette, hogy több gyárát is leálltja és így elbocsátásokra is kényszerül.

Az Intel bejelentette, hogy öt gyárában - beleértve oregoni és kaliforniai üzemeket is - szünetelteti a termelést, vagy akár teljesen le is állítja a munkát. A döntés 5-6000 fő elbocsátását jelentheti, de nem érinti a már folyó, 45 nanométeres technológiájú gyártását, illetve a hamarosan beinduló, 32 nanométeres csíkszélességű technológiával készülő termékek előállítását. A cég január 21-én kelt bejelentésében Paul Otellini vezérigazgató kitért arra, hogy bár az Intel profitot realizált 2008 negyedik negyedévében, a bevételek elmaradtak a várakozásoktól, így a cégnek szembesülnie kellett azzal, hogy a processzorok iránt csökkent a kereslet és mind a végfelhasználók, mind a cégek kevesebb számítógépet vásároltak 2008 utolsó hónapjaiban.

Az Intel ezért két végső összeszerelést, ellenőrzést és tokozást végző üzemét is bezárja. Az egyik a malajziai Penangban lévő gyár, melyet 1972-ben nyitott meg a cég, és az első ilyen létesítménye volt az Egyesült Államokon kívül, a másik pedig a fülöp-szigeteki Cavite-ban lévő üzem. Az Oregon állambeli Hillsboroban lévő létesítményei közül leállítják a Fab 20-at, mely egy régebbi technológiájú, 200 milliméteres szilíciumostyákat (wafer) feldolgozó üzem, illetve az Intel főhadiszállásához közel fekvő, kaliforniai Santa Clarában lévő D2 gyárban is leállítják a waferek előállítását. A lépések a négy üzemben együttesen körülbelül 5-6000 dolgozót érintenek. Az Intel több mint 83 ezer főt alkalmaz világszerte és igyekszik a bezárásokban érintett dolgozók egy részének munkát ajánlani más üzemeiben...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek