Cikkek

Itt a Google Wikipédia-konkurense

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-07-24 13:27:12

A Google publikusan hozzáférhetővé tette Knol nevű szolgáltatását, amellyel az olyan tudástárak babérjaira tör, mint a Citizendium és a Wikipédia.

A Google-nél átfordították a kapcsolót, és tegnap óta bárki által hozzáférhető a Knol. Egy olyan tudástárról van szó, amely az anyagokat wiki formátumban kínálja, de nagy hangsúlyt fektet a szócikket létrehozó felelősségére és kontrolljára is a tartalom felett. A Google régi receptet követ, az pedig eddig is jól bevált a keresőmotorjáról híressé vált óriásnál. Nézd meg, mások hogyan csinálják, tanulj a hibáikból, és készítsd el ugyanazt sokkal jobban, közben meg keress is rajta! Ez alkalommal a felhasználók által generált tartalmakra alkalmazták a módszert.

A Knolt - mely minden valószínűség szerint az angol "knowledge", vagyis "tudás" szóból eredezteti a nevét - tavaly decemberében jelentették be, és tegnap nyitották meg a felhasználók előtt. A koncepció nem sokban különbözik attól, amit a Citizendum, vagy a Mahalo képvisel. Még csak arról sincs szó, hogy a Knol olyan új technológiát jelentene, amit a Google nem használ már máshol is. A koncepció másban tér el, és valószínűleg másban jó, mint a konkurenseké.

Arra biztatja a felhasználókat, hogy az egy-egy témában jártasak - függetlenül attól, hogy milyen kiterjedt a tudásuk - készítsék el egy szócikk vázlatát, hogy az aztán valódi nevükkel jelenhessen meg. (Ezt az oldal knolnak nevezi.) A knol feletti kontroll a szerző kezében marad, aki korrektúrázza és elfogadja más felhasználók változtatásait, vagy akár teljesen le is zárhatja a szócikket. Ezzel a Knol esetében nem fordulhatnak elő a mindenki által szerkeszthető Wikipédiából ismerős esetek, mint amikor a Sony Playstation rajongói megrongálták a Nintendóról szóló szócikket.

knol_nyito.jpg
Knol. Szócikkek a cukorbetegségtől a vécédugulásig

A Citizendum is hasonló módon kíséri figyelemmel az anyagok változását, de ami új a Knolban, az a közösségi tudás hirdetési felületként való kiaknázása. A Google lehetővé teszi a cikkek szerzőinek, hogy AdSense hirdetéseket helyezzenek el a knolokban, és természetesen azt is, hogy így bezsebeljék a hirdetések utáni részesedésüket.

A Knol-szerzők, úgy tűnik, élnek az identitásuk igazolásának lehetőségével, amt a "verified", azaz "ellenőrzött" jelölés mutat a felhasználói profiljukban...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek