Cikkek

Fujitsu: az SSD még nem elég jó

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-07-10 12:12:41

A Samsung megkezdte a 64 és 128 GB-os SSD tömegtermelését. A Fujitsu egyelőre hallani sem akar az SSD-gyártásról.

A Samsung már januárban bejelentette, hogy az SSD-fronton nagy lépésre készül, és a forgó alkatrész nélküli tárolókat tömegesen is elkezdi gyártani. Ennek most érkezett el az ideje, ugyanis 1,8 és 2,5 hüvelykes méretben egyaránt megkezdődött a 64 és 128 gigabájtos SSD-k tömegtermelése. A PC World beszámolója szerint a 9,5 milliméter vastag SSD-k SATA II-es interfésszel rendelkeznek, és MLC-technológiát alkalmaznak, emiatt várhatóan sokkal olcsóbbak lesznek a többi SSD-nél, amelyek SLC-alapúak.

Sok helyen már divatos a közeljövő háttértár-forradalmaként emlegetni a Solid State Disk vagy Solid State Drive elnevezésű, flash alapú háttértárat, rövid nevén az SSD-t. Első hallásra valóban van a dologban ráció, hiszen a flash technológia miatt az adatok elérésekor nem kell számolnunk a fizikai alkatrészek mozgatásából adódó sebességcsökkenéssel, azok kopásával vagy meghibásodásával, a rázkódás vagy egyéb fizikai behatások által okozott károkkal, nem is beszélve az energiamegtakarítás és a zaj kérdéseiről.

A Fujitsu álláspontja szerint a kép ennél jóval árnyaltabb. Joel Hagberg, a vállalat üzletfejlesztési igazgatója egy interjúban elmondta, hogy a Fujitsu nem véletlenül marad távol az SSD-k gyártásától. Szerintük az SSD előnyei közül csak egyet lehet biztosan igazolni, ez pedig a véletlenszerű olvasás sebessége (melynek főleg adatbázisok használatakor előnyös). Az egyéb műveleteket vizsgálva még egyáltalán nem olyan rózsás a helyzet, a véletlenszerű, vagy akár a folyamatos írás és olvasás terén még van hová fejlődnie a technológiának...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek