Cikkek

Fizess egy kicsit!

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-30 16:10:04

Ezen a héten Anders Jensent, Gacsal Józsefet és Suhajda Attilát kértük fel, hogy a hazai IT-szektor képviselőjeként kommentálják a közelmúlt eseményeit.

Összeállításunkból kiderül, hogy a hordozható száímtógépek helyét lassan átveszik az okostelefonok, hogy mekkora veszteséget okoz mindannyiunknak minden egyes kéretlen levél, és arra is fény derül, hogy lehet-e összefüggés a Skype és a Pirate Bay között.

1. Jól fogynak az LCD TV-k és a laptopok

A globális fogyasztói elektronikai piac növekedését alapvetően három termékkategória, a mobil- és okostelefonok, az LCD TV-k és a laptopok generálták 2008-ban.

Anders Jensen, vezérigazgató, Pannon:

A gazdasági válság hatása kettős: egyrészt valóban csökkenti a növekedést, másrészt a költségkímélő megoldások előtérbe kerülésének hatására új fejlesztéseket is eredményez. Elmondható, hogy az elektronikai termékek esetén is megfigyelhető az, hogy a felhasználóknak igényük van a mobilitásra, és a számítógépek piacán is elértük azt a pontot, hogy több hordozható eszköz fogy, mint asztali. Ebben a trendben fontos szerepe van a mobil szélessávnak is, aminek segítségével a felhasználók gyakorlatilag bárhol és bármikor kapcsolódhatnak a világhálóhoz.

A mobil piacon a növekvő okostelefon arány is fontos trend. Habár az okostelefonok többnyire nagyobbak egy átlagos telefonnál, a legkisebb hordozható számítógépnek számítanak: szinte minden funkció elérhető róluk, amire az embereknek menet közben szükségük lehet, legyen szó e-mailről, egy fontos információ weben való megkereséséről, vagy akár a szórakozásról.

2. Óvni kell az e-mail címeket!

Gacsal József, üzletfejlesztési igazgató, Intel Hungary:

A minden levelesládát elöntő spam nem csak azzal okoz kárt, hogy feleslegesen bosszantja és fárasztja a felhasználókat, szakembereket. A világnak az ilyen forgalom továbbítása és szűrése is komoly költségeket okoz. Egy számítás szerint minden egyes kéretlen levél mindennel együtt (felhasznált energia, szoftver, munkaerő) kb. 30 dollár centünkbe kerül. Ezen felül foglalja a sávszélességet is, ami vissza nem hozható veszteség.

Ma a világ szervereinek kb. 80 százaléka Intel alapú, tehát joggal érezzük a felelősségünket, hisz az internet spam forgalma is nyílván ezeken a kiszolgálókon nyugszik. A mi becslésünk szerint ma a működésben lévő kiszolgálók 40 százaléka egymagos, 40 százaléka kétmagos és mindössze 20 százaléka négy vagy többmagos processzorokat használ. A most megjelent Xeon 5500-as sorozat tagjai átlagosan 50 százalékkal kevesebbet fogyasztanak az előző nemzedéknél. Közben legalább 200 százalékos teljesítménynövekedést várhatunk tőlük. Azt mondhatjuk, hogy átlagosan 9 darab régi 2005-ös szerver helyett csak egy újat kell üzembe helyezni. Így minimálisan 8 hónapos megtérüléssel számolhatunk, ami még a mai körülmények között is megfontolandó befektetés, ha valamit tenni akarunk a helyzet javítása érdekében. Talán valamit visszahozhatunk abból, amit a spammerek elvesznek tőlünk.

3. Kalózok-Pandúrok: sok-egy

A Pirate Bay torrentoldal alapítói ellen indított perben elítélték a kalózokat. A pandúrok nyerték ezt a fordulót, az ítélet nem jogerős.

Suhajda Attila, elnök, Magyar Outsourcing Szövetség

Az egész ügy valójában arról szól, hogy a tartalomipar egyes megújhodásra, innovációra képtelen szereplői megpróbálják feltartóztatni a feltartózhatatlant. Ki gondolja komolyan, hogy gátat lehet szabni az ilyen site-ok megjelenésének és meg lehet tiltani létezésüket? Nem vitatom annak jogosságát, hogy a tartalom tulajdonosa jusson pénzéhez produktuma (szoftver, dokumentum, zenek, film, stb.) után. De felvetődik bennem az a kérdés, hogy egy sok milliós felhasználói körbe bekerülve az adott termék nem jut-e el óhatatlanul nagyobb körhöz, mint egyébként a hagyományos értékesítési csatornákon? Nemrég olvastam egy zenekarról, aki ingyen közzétette új albumát a neten és arra kérte hallgatóit, ha tetszik a zene küldjenek nekik 5 dollárt. Rövid idő alatt ők lettek a legjobban kereső zenekar!

Ez a "donate" rendszer elég jól működött a Wikipedia esetében is akik szintén felajánlásokat kértek működésükhöz nem kevesebb mint 7 millió dollárt és össze is szedték. Nem tudom, hogy ez a "ha tetszik fizess érte egy kicsit" modell lesz a jövő, de abban biztos vagyok, hogy a régi sémák nem fognak működni. Új és szélesebb alapokra kell helyezni az értékesítési csatornákat. Érdekes lenne annak vizsgálata is hogy az illegálisan, saját használatra letöltött tartalmak hány százaléka kerül aztán legálisan is megvásárlásra, ha az adott szoftver például beválik, vagy a zenét igazán jó minőségben akarom hallgatni. Úgy vélem, a mai világban amikor szinte elmerülünk a ránk zúduló információkban egyre nehezebb megtalálni a számunkra tetsző, értékes tartalmakat, legyen az zene vagy éppen egy jó kis program...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek