Cikkek

Fény úton-útfélen

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-02-19 10:10:04

Nagyobb szabadságot, kisebb fogyasztást, olcsóbb üzemeltetést ígérnek a LED-megvilágítású projektorok. Négy modellt teszteltünk.

A miniatürizálás ma olyan területeken is hódít, ahol eddig technológiai korlátok miatt nem volt lehetséges. Jó példa erre, hogy a fehér LED-fényforrás feltalálása után néhány évvel már kaphatóak erre épülő lapolvasók, fényszórók és most már kivetítők is. Ezek az összetett fénytechnikai eszközök nagyon sokat fejlődtek az elmúlt években, gondoljunk csak a teljes HD-felbontású, mind csekélyebb torzítású csúcsmodellekre. A fejlesztés másik lehetséges iránya nem a jobb képminőség, hanem a kisebb méret, alacsonyabb fogyasztás és hosszabb élettartam. A hideg-katód lámpát LED-fényforrással váltották fel, amely jellegzetes fehér fényét sokkal kevesebb energia felhasználásával képes előállítani, fogyasztása ezért a megszokott töredéke, megelégszik gyengébb, csendesebb ventilátorral is, illetve találunk modelleket, amelyek egyáltalán nem igényelnek hűtést.

Az alacsonyabb működési hőmérséklet a képelőállító DMD- vagy LCD-modul élettartamát is jelentősen kitolja. Nem elhanyagolható szempont, hogy míg a hagyományos projektorok lámpái néhány ezer óránként cserére szorulnak, addig a LED-világítás kitart a készülék élettartamáig, akár 20-30 000 vetítési órán át is. Pusztán ezzel rengeteg pénzt spórolhatunk meg, hiszen egy új lámpa legalább 30 000 forintba kerül, de nem ritka a 80 000 forintos ár sem. Mivel eddig a lámpa és a hűtés foglalta el a legtöbb helyet egy vetítőben, semmi sem áll már a miniatürizálás útjába.

Nem árt, ha szó esik az új generációs fényforrással felszerelt modellek gyenge pontjairól is. Minden előnyük mellett a LED-fényforrások egyelőre csak töredékét adják a katódlámpák erejének, azaz egy átlagos, belépő szintű projektor 1600-2200 ANSI lumen fényerejével szemben a legerősebb LED-es modell is csak 160 lument tud felmutatni. Szó sincs tehát szembántóan erőteljes képről, legalább részleges elsötétítés kötelező. A jelenlegi modellek igazán erőteljes LED-fényforrás hiányában inkább a miniatürizálásra, mobilitásra hajtanak, ezért felépítésük egyszerűsített, az egy évtizeddel ezelőtti vetítőket követi - emiatt azonban a színvisszaadás, az optika minősége és a kontraszt is számottevően elmarad a ma megszokottól. Csak akkor válasszunk tehát LED-es vetítőt, ha kiemelten fontos a hordozhatóság vagy semmiképpen sem akarunk lámpára költeni, és kiegyezünk a konstrukciós gyengeségekkel.

tabla_k.jpgA táblázat nagyítható

Tesztünkben két hordozható és két mobil modell szerepel. A hordozható típusok a hagyományos projektorokhoz nagyon hasonló, de azoknál jóval kisebb modellek, kedvezőbb áramfogyasztással és örök életű lámpával. Könnyen mozgathatók, hiszen elférnek egy kisebb táskában is, de azért elektromos hálózatról üzemelnek. A mobil vetítők fényereje alacsonyabb, de méretben egy telefonnal összevethetőek. Nem tartalmaznak hűtést, viszont akkumulátort igen, így mobil eszközökkel (videós iPod, noteszgép) áramforrás hiányában is bárhol használhatók.

Samsung SP-P400B
A legterebélyesebb modellt a Samsung szállította tesztünkbe, de egy kilogrammos tömegével és egy megtermettebb regény méreteivel még így is bőven elfér a noteszgép mellett a táskában. Fényes, lakkfekete, lekerekített gépházba rejtették a vetítőművet, ami mellett hangszóró is helyet kapott. A hátoldalon a VGA-, kompozit videocsatlakozás mellett sztereó (RCA) hangbemenetet és jack fülhallgató-csatlakozást is találunk, ami a kihangosítást hivatott megkönnyíteni. Egy állítható magasságú lábat is beépítettek a készülék aljába, hogy megdönthessük a vetítés tengelyét. A kép átlója 0,5 és két méter között változhat. A fókuszt manuálisan, a készülék oldalába épített tárcsával állíthatjuk, a függőleges trapézkorrekció digitális.

samsung.jpg

pcworldajanlata.jpg

Egy DMD-egységet alkalmaz a készülék a 4:3 oldalarányú kép előállításához, a natív felbontás 800×600 képpont. A LED-megvilágítás normál projektorokhoz viszonyítva nem mondható nagy erejűnek, de az SP-P400B kihoz belőle annyit, hogy ne csak sötétben legyen használható. Visszafogott környezeti megvilágítás mellett is élvezhető eredményt ad egyméteres képátlóval. Hordozza az egyszerűbb projektorok jegyeit (ilyen jegy például a széleken csökkenő fényesség és élesség, illetve a nem tökéletes piros és sárga), de színvisszaadásban és a mozgások megjelenítésében így is jobb más LED-es vetítőknél.

LG HS102
Második helyre állhatna a tornasorban az LG mobil, szórakoztató célzattal létrehozott HS 102-es modellje. Manapság divatos lakkfekete burkolat védi, vonalai szögletesek, tömege jóval egy kilogramm alatt van: a készülék összesen csupán 780 grammot nyom. Hátoldalán megtaláljuk a kompozit video- és hangbemeneteket, amelyeken keresztül leginkább hordozható videós eszközeinket csatlakoztathatjuk. Szokványos VGA-aljzat révén asztali számítógép, noteszgép szolgálhat a vetítés forrásául. A készülék különlegessége az USB-gazda csatlakozó, amelynek révén külső merevlemezről vagy flashmeghajtóról is önállóan képes lejátszani DivX videókat, MP3 zenéket és fotókat JPG formátumban, így akár noteszgép nélkül is megnézhetünk vele egy filmet.

lg.jpg

A képátló 38 centiméter és 2 méter között változhat, a fókuszt az optika körüli kiálló gyűrűvel állíthatjuk. A gyári adatok között más modellekét meghaladó értékeket olvashatunk, a képminőség a gyakorlatban viszont csak a második helyezésre volt elegendő. Tapasztaltunk némi zöldet a sárgában és a piros némileg rózsaszín felé hajlott, az alsó sarkokban pedig érezhető volt némi élességveszteség. Fényerő tekintetében az LG HS 102 gyakorlatilag mezőnyünk legerősebbje, azaz teljes elsötétítést mellőzve is kivehető a képe, igaz, árban is jócskán felülmúlja versenytársait. Hordozhatóból igazi mobillá alakítható opcionális akkumulátorcsomaggal.

Optoma PICO és 3M MPro110 - a cikk folytatása »

Optoma PICO
Abszolút mobil kategóriában indul az Optoma PICO a maga mindössze 115 grammos tömegével. Kiterjedésében nem nagyobb egy termetesebb mobiltelefonnál és hasonlóképpen használható úton-útfélen, mivel tartalmaz akkumulátort is, amellyel (csökkentett fényerejű módban) két órán keresztül vetíthetünk. Tápellátásról és töltésről a mellékelt USB-tápegység gondoskodik. Ezúttal nem találunk VGA-csatlakozást a készüléken, de nem is számítógépes használatra tervezték. Kompozit videobemenettel látták el, ennek segítségével akár iPod, PSP, multimédiás mobiltelefon vagy más hordozható lejátszó eszköz is forrásul szolgálhat. Hangbemenettel és beépített hangszóróval is rendelkezik...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek