Cikkek

Félvezetőgyártó óriás a láthatáron

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-04-16 17:10:05

Ha megegyezik egymással az NEC Electronics és a Renesas Technology az összeolvadásról, létre jön a világ harmadik legnagyobb félvezetőgyártója.

Hogy az iparág más szereplői sincsenek könnyű helyzetben, azt az amerikai Spansion márciusi és a német Qimonda januári csődje is jelzi. A The Nikkei üzleti lap csütörtöki beszámolója szerint az NEC és a Renesas célja, hogy még ebben a hónapban közös álláspontra jusson: mindkét fél komoly veszteségeket prognosztizál a regnáló válságban, és a jelek szerint nem számítanak arra, hogy egyedül is képesek lesznek megbirkózni a nehézségekkel. Bár az információt hivatalosan nem erősítették meg, de valószínűnek látszik, hogy az egyesülés 2010-ig létrejön. Masszív befektetések nélkül szinte lehetetlen érvényesülni az iparágban, és a gyártóknak nincs könnyű dolguk termékeik folyamatosan csökkenő ára mellett; a két japán cég ezen kívül az egyesülés után fokozatosan leépíthetné elavult részlegeit, amire egyelőre külön-külön nem lenne lehetőségük.

Az NEC és a Renesas egyesülésével Japán legnagyobb és a világ harmadik legnagyobb chipgyártó vállalata jönne létre az amerikai Intel és a koreai Samsung mögött. A két japán részvénytársaság friss sajtóközleményéből nem derül ki, de az AP tudósítása szerint az NEC tulajdonában lenne a közös cég részvényeinek többsége, míg a többi a Renesas révén a Hitachihoz és a Mitsubishi Electrichez kerülne...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek