Cikkek

Feljelentés a 200 milliós oldal ügyében

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-08-06 22:00:26

A kormányzati portál ügyében egy júniusi feljelentés nyomán, hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozás ismeretlen tettes ellen.

A 200 millióba kerülő kormányzati portál ügyében egy júniusi feljelentés nyomán, hűtlen kezelés gyanújával indult nyomozás ismeretlen tettes ellen - adta hírül a TV2. A csatorna információit a rendőrség is megerősítette, a részleteket mára ígérték. Emellett a tv2.hu a kormányszóvivő újabb nyilatkozatát is idézi. Mióta az internetes sajtótájékoztatók - jóval a portál indulása után - valóban elérhetővé váltak, a korábbi kifogások mellett felmerült a közvetítés minőségének kérdése is: a sajtótájékoztatókat nem lehet letölteni, és a tévében megszokott minőségben bemutatni. Daróczi Dávid szerint a honlapot nem is erre találták ki.

"Egy nagyságrenddel legalább egy nullát kellene még odaírni a 200 millió forint mögé ahhoz, hogy az önök számára is megfelelő, - mondjuk így szakmai nyelven - broadcast minőségű képet tudjunk közvetíteni" - idézi a TV2 a kormányszóvivőt. Ehhez már nem sokat lehet hozzátenni; a technológiai és piaci ismeretek hiánya, az internetes felhasználási lehetőségek félreértelmezése és az ehhez társuló önbizalom magáért beszél. Az, hogy a kormanyszovivo.hu-n vajon mi került ennyibe (hardverestül, üzemeltetéssel megfejelve), már lerágott csont. Ezzel szemben újra és újra megdöbbenti az embert, hogy a jövőképüket egy "tudásalapú társadalomra" és az "e-Magyarországra" építő döntéshozók mennyire nincsenek tisztában azzal, amiről beszélnek.

A kormányzati portál kapcsán vegyünk példának egy üzemet, amelynek a bejáratánál ott ül a portás, és minden reggel egyesével beengedi a dolgozókat, felírva érkezésük pontos időpontját. Modernizáljuk, digitalizáljuk, frissítsük fel a rendszert - kiáltunk fel nagy egyetértésben. Kézenfekvő megoldásnak tűnne, hogy építsünk ki egy beléptető rendszert. Mindenki kaphatna mondjuk egy kártyát vagy egy kódot, így magát engedné be a kapun - a portás hasznosabb munkát végezhetne, és az időpontokat is gyorsan, egyszerűen lehetne visszakeresni. Ezzel szemben mi idehaza - ugyanannyiért vagy drágábban - zárat cserélünk, a portásnak adjuk az egyetlen beléptető kártyát, és a kezébe nyomunk egy doboz ceruzaelemet, mert az már villamosításnak számít. A dolgozókat továbbra is ő engedi be, és eredményként vidáman bekönyveljük, hogy az ügyvitel sem lett sokkal lassabb...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek