Cikkek

Felemás kalóztörvény Franciaországban

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-14 11:10:06

A francia alsóház törvényt fogadott el arról, hogy szolgáltatójuk tiltsa le a háromszor jogvédett tartalom letöltésén vagy megosztásán ért felhasználókat.

A Sarkozy elnök által is támogatott és egyszer már visszadobott, HADOPI kódnevű törvényjavaslatot 296 szavazattal 233 ellenében fogadták el; már csak egy szavazáson kell átmennie, és ha a szenátus is aláírja, a törvény azonnal életbe léphet. A tervezet szerint a felhasználókat az első két tettenérés után figyelmeztetni kell, a harmadiknál pedig meg kell szakítani az internet-elérésüket. A maximális büntetés egy egész éve letiltás lehet. A törvény ellenzői szerint aggályos, hogy vádemelés, jogerős ítélet és a védekezés lehetősége nélkül szabhatják ki a büntetést. Már-már úgy tűnhet, hogy a francia jogalkotás szándékosan megy szembe az uniós irányzatokkal: az EU Telecoms Package nevű irányelv-csomagja szerint a netkapcsolat megszüntetése a személyiségi jogok olyan korlátozása, amit bírói döntéssel kell alátámasztani.

A törvény technikailag szinte betarthatatlan, hiszen a felhasználókat a gépük IP címe alapján azonosítja, és a megosztott címeknél vagy az egy IP címet használó helyi hálózatnál is gondokat okozhat. Az azonosítás egyszerű módszerekkel átverhető vagy megnehezíthető.

Érdekes próbálkozások
Annak ellenére, hogy a zene- és filmkiadók évek óta erősen lobbiznak a kalózkodás elleni fellépésért világszerte, Franciaország az egyetlen olyan ország, amely határozott, szigorú lépésekre szánta el magát. Nagy-Britaniára és az Egyesült Államokra inkább az a tendencia jellemző, hogy szorosabb összefogásra próbálják rábírni a szolgáltatókat és a szórakoztatóipar szereplőit a kalóztevékenység elleni harcban való együttműködés jegyében. Erre példa az amerikai AT&T megoldása: gyanús eredetű tartalom esetén a rendszer figyelmeztető üzenetet generál, és elküldi azt a felhasználónak.

Európában a franciák mellett még a svédek azok, akik a tartalomlopás szigorú megtorlását helyezik kilátásba...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek