Cikkek

Felelősségvállalás válság idején

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-11-27 17:10:05

Egyre több hazai informatikai és távközlési cég tesz közzé beszámolót társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tevékenységéről.

A vállalatok 43 százalékánál nem csökken a társadalmi felelősségvállalásra (Corporate Social Responsibility - CSR) fordított költségvetés a jelenlegi gazdasági világválság ellenére sem, ezzel szemben 31 százalékuknál csökkenteni fogják ezt az összeget, 26 százalékuk szerint pedig egyelőre nem lehet felmérni, hogy miként fognak változni ezek a kiadások - derül ki a vállalatok társadalmi felelősségvállalásával foglalkozó amerikai BSR és Cone cégek napokban közzétett jelentéséből. A több száz, vállalati felelősségvállalással foglalkozó szakember megkérdezése alapján készült kutatásból az is kiderül: a válaszadók 63 százaléka szerint a jelenlegi gazdasági válság nem lenne ilyen súlyos, ha a vállalatok hatékonyabb társadalmi felelősségvállalási programokat és gyakorlatot dolgoztak volna ki.

Az informatikai iparágban a társadalmi felelősségvállalásnak a környezetvédelmi aspektusa jelenik meg mind erőteljesebben, ami nem is csoda, hiszen az informatikai berendezések a világ széndioxid-kibocsátásának 2 százalékát adják, ami a légiközlekedés széndioxid-termelésével összemérhető mennyiséget jelent minden egyes esztendőben. Emellett a vállalatok informatikai költségvetésének negyedét az IT-infrastruktúra energiaköltségeinek fedezése emészti fel. A környezettudatos szemlélet terjedése tehát nem csupán annak köszönhető, hogy a vállalatok vezetői környezetvédőkké váltak volna, vagy jobban aggódnának a globális felmelegedés miatt, a környezettudatos informatika egyre nagyobb üzletet is jelent.

A környezetvédelem az egyik legfontosabb kritérium
Ezt erősíti meg az IDC piacelemző cég amerikai kutatása is: a "zöld IT" megvalósításának első számú indoka, hogy az informatikai működési költségeket csökkentsék. Ennek több oka is van: az energiaárak fokozatos növekedése miatt nem mindegy a cégek számára, hogy adatközpontjaik mennyi energiát fogyasztanak. Másrészt szerte a világon egyre több környezetvédelmi előírás vonatkozik az informatikai eszközök újrafelhasználására, vagy a széndioxid-kibocsátás mértékére. Egy másik meghatározó piacelemző, a Gartner előrejelzése szerint 2009-re az vállalati informatikai szervezetek egyharmadánál szerepelhet majd egy vagy több környezetvédelemmel kapcsolatos kritérium a legfontosabb hat szempont között, amelyek alapján az informatikai termékeiket és szolgáltatásaikat beszerzik...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek