Cikkek

Export-bővülésre számít az XAPT

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-05 13:10:05

Jelentős változás történt tavaly az XAPT Hungary-nél: többségi tulajdonrészét osztrák szakmai befektető vásárolta meg. A cég harmadával növelte árbevételét.

Egyharmaddal növelte árbevételét 2008-ban az XAPT Hungary Kft., és nőtt az export volumene is, ez jelenleg az árbevétel 43 százaléka. A Microsoft Dynamics-alapú vállalatirányítási rendszerekkel foglalkozó cég saját termékeket is értékesít: vállalatirányítási szoftver licenc árbevételének 31 százaléka saját fejlesztésű licenc volt. A cég árbevételét a 2007-es 2,253 milliárd forintról 34 százalékos növekedéssel 3,017 milliárd forintra növelte, miközben az üzemi eredményét 25 százalékkal növelte. A növekedés több tényező együttes hatásának következménye, amellyel a cég meghaladta a tervezett 2,800 milliárdos bevételt.

Tavaly novemberben változás történt a cég tulajdonosi szerkezetében, 51 százalékos tulajdonrészt szerzett a New Frontier International Holding Gmbh (NFH) osztrák szakmai befektető társaság. Az NFH befektetői célja az, hogy felépítse a kelet-közép európai régió egyik legjelentősebb informatikai szolgáltató cégcsoportját.

Összességében a cég minden üzletágban minden tevékenysége növekedett. A Microsoft Dynamics AX üzletág árbevétele 18 százalékkal nőtt, amely alapvetően az export szolgáltatás növekedésének köszönhető, azon belül is az USA és kanadai projektek bevétele a meghatározó. Az export szolgáltatás értékéből e projekteken realizálta a cég a bevétel 78 százalékát.

A Microsoft Dynamics NAV üzletág bevétele 45 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest. 2008 februárjában az XAPT megvásárolta egyik versenytársának, a Navconsult Kft.-nek a Microsoft Dynamics NAV üzletágát a dolgozóival és ügyfél bázisával együtt. A növekedés 60 százalékát ez az akvizíció jelentette, az organikus növekedés hozta a fennmaradó 40 százalékot.

Az infrastruktúra üzletág árbevétele 168 százalékkal nőtt. Ez a növekedés egyrészt abból adódik, hogy a szoftverértékesítés intézményesen csak 2007 közepén kezdődött. Ezen üzletággal lehetőség van a teljes informatikai infrastruktúra kialakítására a projektekben, másrészt jelentősen növeli az IT piaci részesedést.

Az árbevételt belföld-külföld vonatkozásában vizsgálva, a növekedés kétharmada az export árbevétel növekedéséből adódik. Az export aránya a 2007-es 34 százalékról a 2008-as árbevételben már közel 43 százalék.

Gátolta a növekedést, hogy az EU pályázatok 2006-2007-ig érzékelhető piac élénkítő hatása eltűnni látszik. E mellett belföldön erősödött az árverseny, a versenytársak közül többen a fennmaradásért küzdenek és ezért irreálisan alacsony árakat is vállalnak. Az új ügyfelek elmaradásáért az általános üzleti környezet és a gazdasági válság előszele is okolható. Már az év első felében érzékelhető volt a potenciális ügyfelek elbizonytalanodása, a projektek halasztásának előtérbe kerülése, míg az év második felében szinte leállt a piac.

Az XAPT a 2009-es évre további bővülést vár, amelyen belül tovább nő az export, illetve a saját fejlesztésű termékek értékesítése. Mint azt dr. Schvarcz Zoltán ügyvezető elmondta, az XAPT sikerének a kulcsa a jól képzett és tapasztalt szakembergárda, ezért nagy hangsúlyt fordítanak a képzésre, amelyben nem csak a Microsoft-technológiák és megoldások ismerete és mérnöki tudás kap szerepet, hanem a rendszer- és folyamatszervezői, pénzügyi ismeretek is elengedhetetlenek a sikeres vállalatirányítási projekthez...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek