Cikkek

Exkluzív interjú az SAP igazgatótanácsi tagjával

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-05-22 13:10:05

Az SAP nemrég mutatta be utóbbi három évének legjelentősebb termékújdonságát, az SAP Business Suite 7-et. Jim Hagemann Snabe budapesti látogatása alkalmával interjút adott a Computerworldnek.

Jim Hagemann Snabe: Az SAP egy ideje globális szervezetben működik, és a világ minden tájékán működtet fejlesztőlaborokat; 8 fő kutatóközpontunk van, de mintegy 70 helyen folyik fejlesztés. A vezető K+F központok közé tartozik a budapesti SAP Labs is. E laborok nagymértékben hozzájárulnak a vállalati innovációhoz, bizonyos területeken világszínvonalú felelősségi körrel látják el a fejlesztést, és az itt dolgozó munkatársak teljes karrierpályát futhatnak be. Azért vagyok itt, hogy a dolgozókat biztosítsam a kutatóközpont melletti elkötelezettségünkről, és elmondjam, hogyan visszük tovább a stratégiánkat.

Computerworld-Számítástechnika: Ha már a sajátos kultúrákat említette, az egyes SAP Labs-eknél is lehet külön kultúrákról beszélni, és ha igen, akkor melyek a budapesti központ sajátosságai?

J. H. S.: Természetesen minden egyes, más-más országban található SAP Labs-nek megvan a maga kultúrája, és úgy is kell működnie, hogy kihasználja az adott hely sajátosságait. Ugyanakkor mindenhol jelen van az SAP globális kultúrája, ehhez kell hozzáadni a helyi "ízeket" is. Tapasztalatom szerint a budapesti - többségében viszonylag fiatal - munkatársakra a "meg tudjuk csinálni" hozzáállás jellemző; rövid, gyors eredménnyel járó fejlesztési ciklusokban gondolkoznak, meg merik kérdőjelezni a hagyományos metódusokat és újfajta módszerekkel képesek előállni. Nem véletlen, hogy ebben a laborban kísérletezünk újfajta, modellalapú fejlesztésekkel. A csoportok között nincsenek határok, és szorosan együttműködnek, így sokszor gyorsabban tudnak végezni a fejlesztésekkel, mint más helyeken.

CW-SZT: Tervezi az SAP a kutatás-fejlesztési tevékenység bővítését?

J. H. S.: A jelenlegi piaci szituációban nem várható, hogy növekedni fogunk, sőt, a vállalat az alkalmazotti létszám néhány százalékos csökkentését jelentette be. Nem azért vagyok tehát itt, hogy a központ bővítéséről beszéljek, hanem, hogy megerősítsük a labor képességeit, nem feltétlenül számokban, inkább minőségben. A budapesti labor már most is elég erős, de azt szeretném elérni, hogy egyes megoldások terén globális felelősséggel lássa el a fejlesztési feladatokat.

CW-SZT: Melyek lesznek idén a legfontosabb új termékek?

J. H. S.: Az idei év érdekes abból a szempontból, hogy a vállalatok költséget csökkentenek, miközben jobban fókuszálnak az alaptevékenységükre. Ha az ügyfelek oldaláról nézem, akkor kevesebb projektet fognak indítani, de azokat a projekteket, amelyeket elindítanak, gyorsabban és jobban szeretnék elvégezni. Ez a mi oldalunkról azt jelenti, hogy vagy azon a listán vagyunk rajta, amelyen az elhalasztott projektek találhatók, vagy a gyorsabban végrehajtandó projektekén.

Miként tudunk ebből a helyzetből előnyt kovácsolni? Természetesen azon a listán próbálunk rajta lenni, amelyen a projekteket gyorsan el kell végezni, azaz olyan kisebb megoldásokat kell pozícionálnunk, amelyeket könnyen lehet implementálni, és amelyeknek jelentős relevanciájuk lehet a kemény piaci helyzetben, legyen szó egy, a beszerzést hatékonyabbá tévő megoldásról, az üzleti átláthatóságot javító alkalmazásról vagy például likviditásmenedzsmentről. Olyan kis megoldásokról van szó, amelyek a krízishelyzetben egy specifikus problémára adnak választ, és - az SAP-nak pedig ez lehet a legnagyobb előnye, mivel konzisztens architektúránk van - amelyek azt ígérik, hogy ezek a kis darabok illeszkednek is egymáshoz.

Bár teljes üzleti csomagunk van, jelenleg mégsem az új SAP Business Suite 7-es üzletiszoftver-csomagot pozícionáljuk a piacon, hanem az egyes kis darabokat. Emellett pedig a következőket tudjuk garantálni: bár jelenleg a vállalat rövid távra fókuszál, a későbbiekben sem lesznek architekturális problémák abban az esetben sem, ha az architektúrával kapcsolatos döntést későbbre halasztották; a rövid távú döntéseket koherens architektúrával tudjuk kombinálni.

/p>

Jim Hagemann Snabe az SAP Business Suite 7-től

CW-SZT: Terveznek-e a jelenleginél több vállalati felvásárlást vagy továbbra is a saját fejlesztésen marad a hangsúly?

J. H. S.: Alapvetően nem tervezünk változtatást a stratégiánkban. Úgy gondoljuk, hogy az innováció jobb stratégia, mint az akvizíció. Hogy mely területeken tervezzük az innovációt? A Business Suite nagyon fontos része lesz ennek az elkövetkező időszakban is. A Business Suite 7 valószínűleg az egyik legfontosabb termék az SAP történetében; a legfontosabb jelenleg tehát az, hogy a fejlesztésekkel az SAP Business Suite teljes értékét ki tudják használni az ügyfelek.

Egy másik fontos terület a BusinessObjects üzletiintelligencia-szoftver: ez ugyan egy akvizíció volt, de az üzleti folyamatok világán kívülről, ami azt jelenti, hogy nem zavarjuk össze az üzleti csomag konzisztenciáját, hanem arra építve még több értéket adunk hozzá. Ügyfeleink és általában a piac részéről is jelentős igényt érzek a BusinessObjects eszközei iránt. Ennek az az oka, hogy ezt az üzletiintelligencia-alkalmazást gyorsan lehet implementálni, hamar értéket hoz a cég számára, kialakítása nagyon felhasználóbarát, és nyílt technológiára épül, azaz nemcsak az SAP-val használható, hanem bármilyen más forrásból is fogadhat adatokat.

Az eljövendő időszakban nagyon sok innovációt tervezünk ezen a területen: a következő nagy dobás a memórián belüli adatbázisok elemzésekre való felhasználása lesz, ami akár 50-100-szoros teljesítménynövekedést tesz lehetővé, és így a tranzakciós adatokat aggregálás nélkül lehet elemezni. Ez a fajta technológia nagy áttörést fog hozni az üzleti elemzések terén: a technológia már elérhető az SAP BI Accelerator eszközünkben, a következő lépés pedig az lesz, hogy a BusinessObjects felhasználóbarát felületén keresztül is lehetőség lesz az extrém mennyiségű adatok elemzésére; s még az idén megjelenik ezen a területen az új termékünk SAP BusinessObjects Explorer néven...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek