Cikkek

Európai szuperhálózat

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2008-09-22 16:10:05

Új, nagysebességű hálózat kiépítését javasolja a kontinensen az Európai Bizottság. A kérdésről vitát kezdeményezett a testület.

A Bizottság celja kettős: egyrészt ösztönözné a szolgáltatókat, hogy korszerű, üvegszálas hálózatokat építsenek ki a régi, rézszálas infrastruktúra helyett. Másrészt biztosítani akarja, hogy a szolgáltatók ne rekesszék ki azokat a konkurens vállalatokat, amelyek szolgáltatásokat akarnak nyújtani ezeken a hálózatokon. Neelie Kroes, az EU versenyjogi biztosa elmondta: a szervezet jogszabályi keretet szeretne kidolgozni annak érdekében, hogy az európai vállalatok akadálymentesen férhessenek hozzá az új hálózathoz és serkentse a piaci versenyt.

Ilsa Godlovitch, az ECTA (European Competitive Telecommunications Association) szabályozási ügyekért felelős igazgatója szerint az elképzelés kockázatos. Nagyon egyértelműen szabályozni kell a szabad hozzáférést az optikai hálózatokhoz, másképp semmilyen verseny nem lesz vagy veszteséges infrastruktúrákat hoznak létre, amelyek tönkretehetik a távközlési szektort. Ugyanakkor az eddigi tervezetek nem közelítik az álláspontokat azon országok között, amelyek a szabad hozzáférést szorgalmazzák és azok között, amelyek védik a domináns távközlési vállalatok érdekeit...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek