Cikkek

EU-támogatás az elektronikus fizetéshez

kategória: Hírek — forrás: Computerworld — dátum: 2009-06-05 10:10:04

A közel 4 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával létrehozott EFER rendszer 2010-től teszi lehetővé az elektronikus befizetéseket az állam felé.

Oszkó Péter pénzügyminiszter csütörtökön az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) keretében kiépülő rendszerről szóló szerződés aláírásakor kiemelte: a rendszer teljes kiépítése lehetővé teszi majd a fizetések gyorsabb és egyszerűbb végrehajtását. A vállalkozások és az állampolgárok internetes bankolás, bankkártya vagy mobiltelefon segítségével hajthatják végre esedékes befizetéseiket. A teljes elektronikus fizetési rendszer a Központi Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszert (EFER) létrehozó projektből, illetve a szolgáltatás használatát biztosító több vertikális projektből áll. Az EFER megteremtéséről szóló szerződés nettó értéke 1,6 milliárd forint.

A központi elektronikus fizetési szolgáltatás kiépítését a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ (PMISZK) kapta feladatául. A létrehozására megalakult konzorcium tagjai - a PMISZK vezetésével - az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), a Miniszterelnöki Hivatal (MeH), a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) és a Vám- és Pénzügyőrség. A szolgáltató rendszert a Magyar Államkincstár fogja működtetni, a projektben részt vesz a Magyar Nemzeti Bank is.

A tájékoztatón Kratochwill Péter, a PMISZK elnöke elmondta: a teljes projekt tervezett megvalósítási határideje 2010. március 30. A projekthez az említett állami intézményeken kívül más hatóságok is csatlakozhatnak uniós pályázatok révén.

A központi elektronikus fizetési szolgáltatásban az ügyintézéshez és a fizetéshez szükséges az ügyfél azonosítása. Ez a mostani módot tekintve változatlan marad, a fizetés beazonosítása az ügyfél által kiválasztott fizetési megoldástól függ majd. Az EFER lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyintézéshez kötődő összes fizetési kötelezettséget egy összegben, egy tranzakcióval hajtsák végre akkor is, ha több bevételi számlára kell teljesíteni a befizetést...

A cikk folytatásához kattints ide!

Korábbi hírek